W Polsce jest ich dostatek. To prawdziwa zdrowotna bomba
Jabłka cieszą się w Polsce niezwykłą popularnością, jednocześnie uznaje się je za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Można je spożywać na surowo, przygotować z nich dżem, sok, sałatkę, a nawet leczniczą nalewkę. Warto również sięgać po suszone jabłka, które zachowują wszystkie te zdrowotne właściwości.
Suszone jabłka to doskonały wybór, gdy między posiłkami masz ochotę na coś do przegryzienia. Są one zdrowszą alternatywą dla przetworzonych produktów pełnych cukru, soli i szkodliwych tłuszczów trans. Oprócz walorów smakowych, suszone jabłka bogate są w cenne składniki odżywcze takie jak witaminy C i K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, mangan, miedź, bor oraz błonnik pokarmowy, polifenole i przeciwutleniacze. To więc łatwo osiągalna, witaminowa bomba.
Mnóstwo witamin i błonnika. Suszone jabłka to świetny wybór
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grejpfruty i jabłka przeciwdziałają zanikom pamięci na starość. Twój mózg ci podziękuje
Ich codzienne spożywanie daje znakomite efekty. Regularne włączenie suszonych jabłek do diety podnosi odporność organizmu, usprawnia pracę układu pokarmowego, wzmacnia serce oraz polepsza pamięć i koncentrację. Zaleca się je osobom z wysokim poziomem cholesterolu LDL, który jest jednym z głównych czynników ryzyka miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Antyoksydanty zawarte w suszonych jabłkach spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz chronią przed działaniem wolnych rodników, a także przed rozwojem nowotworów. Suszone jabłka mają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż surowe, co przyspiesza metabolizm, poprawia perystaltykę jelit oraz usuwa nagromadzone złogi pokarmowe. Jeśli masz problemy z trawieniem, koniecznie spróbuj włączyć je do diety.
Czytaj także: Odpiera atak wirusów. Stawia na nogi podczas choroby
Z nimi zgubisz zbędne kilogramy
Błonnik w suszonych jabłkach stymuluje także wydzielanie soków trawiennych w żołądku i podtrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas po posiłku. Żywieniowcy polecają regularne spożywanie tych owoców zwłaszcza osobom z nadwagą i otyłością, które chcą stracić nadmiarowe kilogramy. Ich właściwości znacząco przyspieszają redukcję tkanki tłuszczowej. Inne wartościowe produkty suszone to morele, śliwki, daktyle i owoce goji.
Dobrym pomysłem jest także spożywanie rodzynek, czyli suszonych winogron. Zawierają one m.in. witaminy z grupy B oraz wapń. Są one także bogate w antyoksydanty, które zapobiegają nowotworom.