Warto pić codziennie. Odtrutka dla wątroby, ulga dla jelit
Kwas chlebowy to napój, który powstaje dzięki alkoholowej fermentacji chleba z dodatkiem cukru lub owoców oraz drożdży. Od lat cieszy się popularnością jako skuteczny sposób na gaszenie pragnienia, ale ostatnio naukowcy zwracają również uwagę na jego bogate właściwości odżywcze. To prawdziwe wsparcie dla naszego zdrowia, z którego warto korzystać codziennie.
Kwas chlebowy jest naturalnym probiotykiem, czyli pełnym dobroczynnych kultur bakterii wspierających zdrową mikroflorę jelitową.
W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, a także liczne minerały, takie jak selen, który jest istotny dla prawidłowego działania tarczycy, oraz cynk, który korzystnie wpływa na kondycję włosów i paznokci. Jakie zastosowania ma jeszcze kwas chlebowy?
Rośnie podział w PiS? Politycy skomentowali ruch z Morawieckim
Czytaj także: "Wiejska oranżada". Zdrowa, a niedoceniana przez Polaków
Wsparcie dla mikrobioty jelitowej - probiotyki obecne w kwasie chlebowym mogą przywracać równowagę bakteryjną w jelitach, co z kolei może wspierać nawet układ nerwowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsparcie procesów trawienia - enzymy produkowane podczas fermentacji pomagają w trawieniu i mogą łagodzić dolegliwości związane z trawieniem.
Detoksykacja - pomoc wątrobie w oczyszczaniu organizmu z toksyn to kolejna zaleta kwasu chlebowego.
Poprawa odporności - probiotyki zawarte w kwasie chlebowym wspomagają mikroflorę jelitową, co wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo, witamina C potęguje ten efekt.
Korzystny wpływ na układ krwionośny - kwas chlebowy ma pozytywny wpływ na profil lipidowy oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Jego pozytywne działanie odnotowano również w terapii migren, bólów mięśni, cukrzycy, infekcji grzybiczych, problemów trawiennych, niektórych nowotworów oraz stwardnienia rozsianego.
Sposób spożywania kwasu
Jeśli nigdy wcześniej nie piłeś kwasu chlebowego, warto zaczynać od małych porcji i stopniowo je zwiększać, aby sprawdzić jak organizm na niego reaguje i przyzwyczaić się do jego specyficznego smaku oraz korzyści zdrowotnych.
Dla utrzymania wszystkich właściwości probiotycznych najlepiej przechowywać kwas chlebowy w chłodnym miejscu, jak lodówka. Należy pamiętać, że kwas chlebowy ma krótki termin przydatności do spożycia - maksymalnie 4 dni.