"Wiejska oranżada". Zdrowa, a niedoceniana przez Polaków

Na długi czas mikstura ta została zapomniana, ze względu na pojawienie się w sklepach słodkich napojów gazowanych. Jednak w ostatnich latach kwas chlebowy wrócił do łask i znowu jego smakowe i zdrowotne walory zostały docenione przez wielu konsumentów. Koniecznie poznaj dobroczynne właściwości "wiejskiej oranżady".

Kwas chlebowy to naturalny probiotykKwas chlebowy to naturalny probiotyk
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | krblokhin

Jak sama nazwa wskazuje, kwas chlebowy nazywany potocznie wiejską oranżadą, jest wytwarzany z chleba. Ten produkowany od wielu wieków napój można rozpoznać po jasnobrązowym kolorze, słodko-kwaśno i lekko słonym smaku oraz drożdżowym zapachu.

Niektórzy wzbogacają jego smak liśćmi mięty, rodzynkami, miodem, śliwkami czy żurawiną. Jest powszechnie uznawany za trunek bezalkoholowy, ale zakwas chlebowy wyprodukowany w domowych warunkach może zawierać 0,5-2,2 proc. alkoholu.

Kwas chlebowy został wynaleziony w X wieku, najprawdopodobniej przez Słowian. Na początku gościł tylko na stołach ubogich rodzin, ponieważ był łatwy i tani w przygotowaniu, jednak z czasem został doceniony na dworach i rozpoczęto jego produkcję na szerszą skalę. Ten naturalny produkt nie tylko skutecznie gasi pragnienie, nawadnia, orzeźwia i zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem, ale posiada również szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

W kwasie chlebowym znajdziemy, takie składniki jak: witamina C, E, witaminy z grupy B, cynk, selen i mangan. Ze względu na obecność pałeczek kwasu można go zaliczyć do najzdrowszych probiotyków. "Wiejska oranżada" usprawnia pracę układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, poprawia proces przemiany materii oraz pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Ponadto wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomaga mikrobiom jelitowy. Kwas chlebowy jest polecany osobom cierpiącym na biegunki, wzdęcia, zaparcia i nadkwasotę. Regularne sięganie po ten produkt pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, które przyczynia się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Wybrane dla Ciebie
Eliminacje do Mistrzostw Europy. Biało-czerwoni triumfują
Eliminacje do Mistrzostw Europy. Biało-czerwoni triumfują
Nie miała szans z Igą Świątek. Polka rozgromiła rywalkę
Nie miała szans z Igą Świątek. Polka rozgromiła rywalkę
Chińscy astronauci byli uwięzieni w kosmosie. Trzej wrócili na Ziemię
Chińscy astronauci byli uwięzieni w kosmosie. Trzej wrócili na Ziemię
18-latka uderzyła w twarz kierowcę autobusu. Oto co znaleźli przy niej policjanci
18-latka uderzyła w twarz kierowcę autobusu. Oto co znaleźli przy niej policjanci
"Próbuje zastraszyć". Niemiecki minister o działaniach Rosji
"Próbuje zastraszyć". Niemiecki minister o działaniach Rosji
Trump reaguje na publikację e-maili Epsteina. Uderzył w Demokratów
Trump reaguje na publikację e-maili Epsteina. Uderzył w Demokratów
Rozdają je za darmo. Tak Poznań dba o mieszkańców
Rozdają je za darmo. Tak Poznań dba o mieszkańców
Przed nami deszczowy weekend. Synoptyk IMGW zabrał głos
Przed nami deszczowy weekend. Synoptyk IMGW zabrał głos
Czerwona nota Interpolu za polskim raperem. "Będę czekał na proces"
Czerwona nota Interpolu za polskim raperem. "Będę czekał na proces"
Zaprasza na samozbiory ziemniaków. "Liczymy na waszą obecność". Oto cena
Zaprasza na samozbiory ziemniaków. "Liczymy na waszą obecność". Oto cena
Jak zrobić galaretę wieprzową? Bardzo prosty przepis
Jak zrobić galaretę wieprzową? Bardzo prosty przepis
Ujawnili kochankę Putina. Tak wyglądało pierwsze spotkanie
Ujawnili kochankę Putina. Tak wyglądało pierwsze spotkanie