Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Wielu Polaków nie dodaje do rosołu. Błąd, podkręci jego moc

17

Rosół od dawien dawna uznawany jest za naturalny sposób na poprawę samopoczucia i wzmocnienie organizmu. Nie wszyscy wiedzą, że warto do niego dodać dwie przyprawy, które podkręcą jego smak i spotęgują prozdrowotne właściwości.

Wielu Polaków nie dodaje do rosołu. Błąd, podkręci jego moc
Do rosołu warto dodać dwie przyprawy, które zazwyczaj nie znajdziesz w tradycyjnym przepisie (Getty Images, Bartosz Luczak)

Domowy rosół na zdrowie

Domowy rosół zalecany jest osobom, które borykają się z infekcjami. Jedzenie tej zupy - ze względu na zawartość mięsa i wywaru z warzyw - korzystnie wpływa na stan gardła i górnych dróg oddechowych. Oczyszcza zatoki i niweluje objawy infekcji. W przypadku, kiedy rosół rzeczywiście ma nas wzmocnić, warto pamiętać o tym, by przygotowywać go na bazie chudego mięsa i świeżych warzyw (nie kostki rosołowej).

Do rosołu warto również dodać odrobinę cynamonu i imbiru, przypraw cenionych m.in. za właściwości przeciwzapalne. Co dokładnie sprawi ich użycie?

Dodatek imbiru w rosole

Moc przeciwzapalna i antyoksydacyjna imbiru wynika z obecności związków bioaktywnych, w tym gingeroli i shogaoli. Składniki te wykazują potężne działanie przeciwzapalne, pomagając złagodzić stany zapalne w organizmie. Imbir może także przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zahamowania procesu agregacji płytek krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i chorób układu sercowo-naczyniowego.

W ubiegłym roku światło dzienne ujrzała metaanaliza, która objęła 24 badania naukowe. Wyniki potwierdziły korzystny wpływ imbiru na poziom cukru i lipidów we krwi, choroby zwyrodnieniowe stawów, ciśnienie krwi, i biomarkery stanu zapalnego.

Co więcej, imbir stymuluje proces trawienia i ułatwia przemieszczanie się pokarmu przez przewód pokarmowy, co może przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi ciała.

Dodatek cynamonu w rosole

Cynamon cejloński również kryje w sobie bogactwo prozdrowotnych związków, takich jak aldehyd cynamonowy, kumaryna, kwas cynamonowy oraz eugenol. Te składniki wykazują działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wspierając organizm w walce z wolnymi rodnikami i stanami zapalnymi.

Badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie od 1 do 6 gramów cynamonu dziennie przez okres kilkudziesięciu dni prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cukru i lipidów we krwi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Czy to koniec popularnego święta? Może stracić status dnia wolnego od pracy
Wyniki Lotto 13.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zmienił futro na zielone. Kot zdemaskował niewiernego męża
Ma niemal 2000 lat. Niecodzienne odkrycie w Londynie
Naukowcy sprawdzili zapachy mumii. Oto wnioski
Miała okres 1000 dni. Lekarze odkryli u niej chorobę
Średniowieczne odkrycie w Poznaniu. Archeolodzy natrafili na cenne znaleziska
Iga Świątek w półfinale turnieju WTA w Dausze
Meksyk grozi pozwem. Ciąg dalszy afery wokół nazwy Zatoki Meksykańskiej
22 litry mleka dziennie. Jego krew zmieniła kolor. Stwierdzono hiperkalcemię
Był metry od Kyliana Mbappe. Klub ogłosił sukces poszukiwań
Wielkopolska stawia na olejomaty. Do czego służą?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić