Milena Górecka| 
aktualizacja 

Najgorsze części kurczaka. Nie dodawaj do rosołu

17

Rosół to jedna z najbardziej tradycyjnych i uniwersalnych zup w polskiej kuchni. Jego lecznicze i regeneracyjne właściwości są doceniane od pokoleń. Aby jednak naprawdę cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, warto wiedzieć, że jeśli przygotowujemy rosół na bazie kurczaka, powinniśmy unikać trzech jego części.

Najgorsze części kurczaka. Nie dodawaj do rosołu
Nie dodawaj do rosołu, to najgorsze części kurczaka (Getty Images, WULINGYUN)

Pasożyty w drobiu — gdzie najczęściej się ukrywają?

Kurczak jest jednym z najczęściej spożywanych mięs na świecie, ale tak jak każdy produkt pochodzenia zwierzęcego, może być siedliskiem dla różnych mikroorganizmów i pasożytów. Szczególnie narażone na ich obecność są pewne części kurczaka. Mowa o głowie, płucach i ogonie.

Dlaczego omijać głowę, płuca i ogon?

Dlaczego akurat tam? W głowie kumulują się pasożyty, a płuca i ogon są mniej narażone na działanie wysokich temperatur podczas obróbki cieplnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ulubiona zupa Polaków. Sprawdzone sposoby tłuste na oczka w rosole

Unikanie głowy, płuc i ogona kurczaka pozwoli nam więc na przyrządzenie bezpieczniejszego dla zdrowia rosołu, który przyniesie ulgę i wsparcie dla naszego organizmu, nie narażając go na potencjalne zagrożenia związane z obecnością patogenów.

Rodzaje zagrożeń

Niektóre patogeny występujące w kurczakach mogą przenosić się na ludzi, którzy spożyją niedogotowane lub zanieczyszczone mięso kurczaka. Oto kilka z nich:

Salmonella. Chociaż to bakteria, a nie pasożyt, jest jednym z najczęstszych patogenów przenoszonych przez kurczaki. Zakażenie salmonellą może prowadzić do biegunki, gorączki i bólów brzucha.

Tasiemce. Robaki pasożytnicze. Niektóre gatunki tasiemców mogą powodować poważne problemy zdrowotne, w tym utratę masy ciała, zmęczenie i problemy neurologiczne.

Toxoplasma gondii. To pierwotniak, który może przenosić się na osoby, które spożyją zarażone mięso. Zakażenie może prowadzić do toksoplazmozy.

Campylobacter. Bakteria, która może przenosić się z kurczaka na człowieka, prowadząc do biegunki, gorączki i bólów brzucha.

Aby uniknąć zakażenia, zawsze należy dokładnie gotować mięso, unikać kontaktu z surowym drobiem, regularnie myć ręce i utrzymywać czystość w kuchni.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić