Wyniszcza jelita od środka. Objaw może pojawić się na języku

2

Choroba Leśniowskiego-Crohna to stan zapalny ścian przewodu pokarmowego. Nieleczona może powodować niedrożność jelit. Dlatego warto wiedzieć, jakie są jej objawy i jak powinna wyglądać dieta osób cierpiących na to schorzenie.

Wyniszcza jelita od środka. Objaw może pojawić się na języku
(Getty Images)

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna może być umiejscowiona w jelicie krętym, jelicie grubym, a także w okolicy odbytu. Niezależnie od tego, jakie obszary naszego organizmu zaatakuje, prawie w każdym przypadku objawy są identyczne. Możemy do nich zaliczyć ból w dolnej lub środkowej części brzucha, gorączkę, osłabienie, wzdęcia brzucha, niedokrwistość, brak apetytu, nieuzasadniony spadek masy ciała, problemy z połykaniem, owrzodzenie aftowe jamy ustnej i języka oraz biegunkę ze stolcami obfitymi w śluz, a nawet w krew.

W przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna należy wprowadzić odpowiedni sposób odżywiania. Jeżeli objawy się zaostrzą, konieczne jest wykluczenie z jadłospisu potraw ciężkostrawnych, ostrych, smażonych i pieczonych w tłuszczu.

*W zaawansowanym stadium zaleca się jeść ryby i drób *przygotowane na parze lub ugotowane. W tych produktach znajdują się znaczne ilości cennego dla organizmu białka.

W diecie powinny znaleźć się również ziemniaki będące bogatym źródłem potasu. Dobrym wyborem jest jedzenie purée przyrządzonego z obranych ziemniaków, dzięki czemu przez dłuższy czas będziemy czuli się syci. Warto również sięgnąć po zwykły makaron, który jest doskonałym źródłem energii dla pacjenta.

Jedzenie bananów mających w sobie cenny potas pomoże choremu wyregulować gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Regularne jedzenie tych owoców pomoże na przewlekłe biegunki.

Kolejnymi produktami, które korzystnie wpłyną na organizm osoby dotkniętej chorobą Leśniowskiego-Crohna, jest ser żółty zawierający wapń oraz jogurt naturalny bez cukru i sztucznych barwników. Wskazana jest także marchew, ponieważ posiada beta-karoten, silny utleniacz łagodzący stany zapalne.

Pokarmy spożywane podczas nasilenia objawów choroby powinny mieć półpłynną postać. Nie powinny zawierać ostrych dodatków, zbyt dużo błonnika i tłuszczów nasyconych. Ponadto należy ograniczyć lub wykluczyć żywność zawierającą laktozę i cukry, produkty drożdżowe, a także alkohol i papierosy.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić