Kamil S. Sikora| 

Wyniszcza wątrobę i serce. Lepiej sobie darować

27

Wątroba jest największym i zarazem jednym z najważniejszych organów w naszym organizmie. Żeby pracowała na pełnych obrotach, powinniśmy przede wszystkim odstawić alkohol, a także zadbać o właściwą dietę. W trosce o dobrą kondycję wątroby, spożywanie niektórych produktów należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety. Dowiedz się, o jakie chodzi.

Wyniszcza wątrobę i serce. Lepiej sobie darować
Glutaminian sodu znajdziemy w popularnych przyprawach (Licencjodawca, Jale Ibrak)

Cynamon

Ta popularna przyprawa znajduje się praktycznie w każdej polskiej kuchni. Cynamon doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, koktajli oraz dań mięsnych i rybnych. Niestety nie wszystkie jego odmiany wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Cynamon chiński, czyli cassia ma w sobie znaczne ilości kumaryny, której nadmierne spożywanie wpływa niekorzystnie na nerki i zwiększa ryzyko rozwoju raka oraz marskości wątroby. Zdecydowanie zdrowszy jest cynamon cejloński.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Detoks wątroby w prosty sposób. Oto 6 sprawdzonych metod

Glutaminian sodu

Występuje w formie białego proszku lub kryształów i jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Substancja ta ma za zadanie wzmocnić smak i aromat potraw. Glutaminian sodu znajdziemy w takich produktach jak zupki chińskie, mieszanki przypraw, gotowe dania i sosy czy kostki rosołowe. Zdaniem ekspertów nadmiar tego związku chemicznego w codziennej diecie wywołuje zawroty głowy, reakcje alergiczne, palpitację serca, nadpobudliwość i sprzyja zachorowaniu na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Ocet

Ze względu na właściwości konserwujące jest wykorzystywany przez wielu producentów żywności. Często znajdziemy go w marynatach, sałatkach, zupach i różnego rodzaju sosach. Ten popularny dodatek nie powinien jednak występować w diecie osób cierpiących na dolegliwości ze strony wątroby, zgagę lub wrzody żołądka.

Kminek i liście laurowe

Kminek posiada charakterystyczny aromat, dlatego kucharze często dodają go do bigosu, leczo i różnego rodzaju potraw mięsnych. W odpowiednich ilościach usprawnia procesy trawienne, ale w nadmiarze może zaburzać pracę wątroby. Podobnie jest z liśćmi laurowymi.

Ostre przyprawy

Miłośnicy ostrych potraw często do posiłków dodają chili, habanero, tabasco czy jalapeño. Swój pikantny smak przyprawy te zawdzięczają obecności kapsaicyny. Wprawdzie ten związek wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i stymuluje procesy metaboliczne, ale spożywany w nadmiarze może być niebezpieczny dla naszego organizmu. Zbyt duże ilości kapsaicyny podrażniają błonę śluzową przewodu pokarmowego, podnoszą prawdopodobieństwo zachorowania na raka skóry i mogą uszkodzić wątrobę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić