Uwaga na pomidory z puszki. Naukowcy ostrzegą konsumentów
Żeby uniknąć wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób nowotworowych, powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z używek i wyeliminować z codziennej diety szkodliwą żywność. Oto lista produktów, które wykazują właściwości kancerogenne. W trosce o swoje zdrowie lepiej ich unikaj.
Mięso
Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmierne spożywanie niektórych rodzajów mięsa może przyczynić się do wystąpienia poważnych schorzeń. Najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu jest czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne. Tego rodzaju produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Zobacz także: Jest rakotwórczy. Znalazł się na "zakazanej liście" GIS
Napoje gazowane
Pijąc napoje gazowane dostarczamy do naszego organizmu nie tylko puste kalorie, ale również znaczne ilości cukru oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu. Substancje te mogą być odpowiedzialne za pojawienie się nadprogramowych kilogramów, dolegliwości układu pokarmowego i komórek nowotworowych w żołądku i w jelitach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Sprawdź, ile możesz go zjeść
Łosoś hodowlany
Jak zauważył w swoich badaniach dyrektor Instytutu Zdrowia i Środowiska na University of Albany dr David Carpenter, regularne spożywanie łososia, który pochodzi z zanieczyszczonych wód, jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Ekspert stwierdził, że można w nim znaleźć polichlorowane bifenyle (PCB). Zbyt wysokie stężenie tych związków chemicznych w naszym organizmie sprzyja rozwojowi raka wątroby, woreczka żółciowego i dróg żółciowych.
Pomidory z puszki
Pomidory i inne produkty z puszki wykazują właściwości kancerogenne. Szkodliwość tego typu artykułów wynika z tego, że znajdują się one w aluminiowych pojemnikach, które zawierają bisfenolem A. Już w 2013 roku naukowcy Uniwersytetu w Cincinnatti w USA w swoich badaniach udowodnili, że obecność BPA powoduje spustoszenie w naszym organizmie i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, nadwagi, otyłości, chorób krążenia, w tym udaru i zawału, a nawet raka piersi i prostaty.
Biała mąka
Produkty zawierające białą mąkę mają wysoki indeks glikemiczny i często zawierają konserwanty. Stała obecność przetworzonych produktów w codziennej diecie podnosi poziom cukru we krwi i jest jednym z czynników ryzyka rak piersi i innych nowotworów. Potwierdziły to wyniki badań opublikowane w magazynie medycznym "Cancer Epidemiology".