Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Uwaga na pomidory z puszki. Naukowcy ostrzegą konsumentów

40

Żeby uniknąć wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób nowotworowych, powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z używek i wyeliminować z codziennej diety szkodliwą żywność. Oto lista produktów, które wykazują właściwości kancerogenne. W trosce o swoje zdrowie lepiej ich unikaj.

Uwaga na pomidory z puszki. Naukowcy ostrzegą konsumentów
Uwaga na pomidory z puszki. Zawierają rakotwórczy bisfenol A (Licencjodawca, Cappi Thompson)

Mięso

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmierne spożywanie niektórych rodzajów mięsa może przyczynić się do wystąpienia poważnych schorzeń. Najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu jest czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne. Tego rodzaju produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego i dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Napoje gazowane

Pijąc napoje gazowane dostarczamy do naszego organizmu nie tylko puste kalorie, ale również znaczne ilości cukru oraz sztucznych wzmacniaczy smaku i zapachu. Substancje te mogą być odpowiedzialne za pojawienie się nadprogramowych kilogramów, dolegliwości układu pokarmowego i komórek nowotworowych w żołądku i w jelitach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Sprawdź, ile możesz go zjeść

Łosoś hodowlany

Jak zauważył w swoich badaniach dyrektor Instytutu Zdrowia i Środowiska na University of Albany dr David Carpenter, regularne spożywanie łososia, który pochodzi z zanieczyszczonych wód, jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Ekspert stwierdził, że można w nim znaleźć polichlorowane bifenyle (PCB). Zbyt wysokie stężenie tych związków chemicznych w naszym organizmie sprzyja rozwojowi raka wątroby, woreczka żółciowego i dróg żółciowych.

Pomidory z puszki

Pomidory i inne produkty z puszki wykazują właściwości kancerogenne. Szkodliwość tego typu artykułów wynika z tego, że znajdują się one w aluminiowych pojemnikach, które zawierają bisfenolem A. Już w 2013 roku naukowcy Uniwersytetu w Cincinnatti w USA w swoich badaniach udowodnili, że obecność BPA powoduje spustoszenie w naszym organizmie i może przyczynić się do rozwoju cukrzycy, nadwagi, otyłości, chorób krążenia, w tym udaru i zawału, a nawet raka piersi i prostaty.

Biała mąka

Produkty zawierające białą mąkę mają wysoki indeks glikemiczny i często zawierają konserwanty. Stała obecność przetworzonych produktów w codziennej diecie podnosi poziom cukru we krwi i jest jednym z czynników ryzyka rak piersi i innych nowotworów. Potwierdziły to wyniki badań opublikowane w magazynie medycznym "Cancer Epidemiology".

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić