Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Wyniszczają żołądek i trzustkę. Tanie i smaczne, ale powinny być zakazane

85
Podziel się:

Substancje chemiczne, które znajdziemy w przetworzonej żywności, nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. I chociaż produkty z ich dodatkiem są tanie, smaczne i łatwo dostępne, to lepiej z nich zrezygnować, bo ich regularne spożywanie może mieć nieodwracalne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Przetworzona żywność nie jest zdrowa
Przetworzona żywność nie jest zdrowa

Czy przetworzone produkty spożywcze są szkodliwe?

Żywność przetworzona ma niską wartość odżywczą i jest tucząca. To sprawia, że nawet osoby jedzące duże ilości przetworzonych produktów mogą być tak naprawdę niedożywione. Niedobory witamin i składników mineralnych połączone z niezdrową dietą mogą przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, nadwagi i otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, a nawet chorób nowotworowych. Eksperci ostrzegają też, że substancje chemiczne mogą wywołać poważne reakcje alergiczne.

Moim zdaniem wszystkie produkty żywnościowe, w których został zmieniony skład chemiczny, są niezdrowe, ponieważ nie spełniają funkcji żywności - nie wpływają pozytywnie na odżywienie organizmu - powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Na jakie szkodliwe dodatki do żywności należy uważać? Do tych o potencjalnie rakotwórczym działaniu możemy zaliczyć aspartam (E951), azotan sodu (E250) oraz kwas fosforowy (E338). Znajdziemy je w wędlinach, serkach topionych, napojach gazowanych, sosach i galaretkach. Szkodliwe dla naszego organizmu są również: guma arabska (E414), erytrozyna (E127) czy benzoesan sodu (E211) i akrylamid.

Dodatki te mogą nie tylko powodować wysypki na skórze, ale też wyniszczają wątrobę, żołądek i trzustkę. Te szkodliwe składniki znajdziemy w chipsach, frytkach, gotowych zupach, sosach, napojach gazowanych, wyrobach cukierniczych, garmażeryjnych, konserwach mięsnych i rybnych oraz gotowych przetworach owocowych. Potencjalnie toksyczne dla naszego organizmu dodatki to również: karagen (E407) używany do zagęszczania konserw i wędlin oraz sacharyna (E954) i czerwień Allura (E129), które znajdziemy w napojach gazowanych, budyniach czy galaretkach.

Czy wszechobecnej chemii w żywności można uniknąć? Na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów? Okazuje się, że tak! Wystarczy wybierać produkty naturalne i uważanie czytać etykiety. Nawet podczas wyboru tak popularnych w Polsce pierogów lepiej kupić produkt ze sprawdzonego źródła.

Pierogi kupione w sklepie zawierają substancje konserwujące i zostały poddane różnym procesom chemicznym bądź fizycznym mającym na celu przedłużenie ich trwałości. Natomiast pierogi kupione w garmażerce często produkowane są naturalnymi, ''babcinymi'' metodami, bez zbędnych substancji dodatkowych – podsumowuje Milena Głaz w rozmowie z WP abcZdrowie.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(85)
lll
4 miesiące temu
Obszarnicy/rolnicy dzierżawcy ziem produkują na handel a z boku mają kawałek uprawy dla siebie - dlaczego???
*blondynka
rok temu
Jestem już emerytka, ale za namową córki kupiłam termomix. Słuchajcie, to jest przyszłość nowoczesnej kuchni! Nie muszę już trzeci, kroić, czy pamiętać przepisu, a najciekawsze jest to, że pomysły są genialne. Mój mąż jest zachwycony różnorodnością potraw i smakow, jakie wyczarowuje ta maszyna. I moja wątroba już to odczuwa, bo mięsa są robione na parze. Genialne urządzenie! Jeśli kogoś stać, naprawdę polecam! Nie, nie jestem przedstawicielka tm, tylko zmęczoną emerytką o bolących rękach, stawach, mięśniach... Ulżyło mi
Olo
rok temu
Kogo stać na kolacje Dworczyka za ponad 4 tysiące.Takie pieniądze mam na trzy miesiące na wszystko.Kupuje się takie jedzenie,co tańsze.
Krakowianka
rok temu
Codziennie nas trują, a tacy przejęci coronawirusem! Na siłę szczepia, jeszcze za to płacą. Myslalby ktoś, że o nasze zdrowie chodzi. 300 tys zmarło ponad plan, taką mamy opiekę.
Omo
rok temu
Dzieci małe jusz karmione chemia mają uposledzenia nie radzą sobie w szkole nadpobudliwe przedtem dzieci pracowały w polu były zdrowe a teraz dzieci na pasione nic nie myślą itp
Iwo
rok temu
Rozdają pieniądze na prawo ilewo a w sklepach truia rolnicy na targi że swoia zywnoscia
Igo
rok temu
Aby tak dalej to wszyscy poumieramy na raka
rrr
rok temu
Niestety biznes się dziś liczy. Nikogo nie obchodzi zdrowie ludzi tylko kasa
Anka
rok temu
Wszyscy wiemy, że wszystko szkodzi, bo chemia...a ja jestem ciekawa i pytam kto te produkty dopuszcza do handlu. Dlaczego skoro takie, niebezpieczne, trujące..?
Bob
rok temu
Dlaczego nie można zabronić stosowania tych wszystkich E ??? Niektóre "E" są zabronione w Holandii a u nas wszystkie "E" są zdrowe....
Lolo
rok temu
A czemu na focie są pierogi? Zawsze jakiś baran daje mylące foty. Dno i wodorosty a nie dziennikarstwo.
Oko
rok temu
A co teraz nie szkodzi
marek
rok temu
dla mnie Biotad plus to number1 poczytaj sobie na alleg
Ewa
rok temu
Pierogi robi się samemu a nie kupuje świństwo przetworzone nie wiadomo z czego.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić