Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wyniszczają żołądek i trzustkę. Tanie i smaczne, ale powinny być zakazane

191

Substancje chemiczne, które znajdziemy w przetworzonej żywności, nie pozostają obojętne dla naszego organizmu. I chociaż produkty z ich dodatkiem są tanie, smaczne i łatwo dostępne, to lepiej z nich zrezygnować, bo ich regularne spożywanie może mieć nieodwracalne konsekwencje dla naszego zdrowia.

Przetworzona żywność nie jest zdrowa
Przetworzona żywność nie jest zdrowa

Czy przetworzone produkty spożywcze są szkodliwe?

Żywność przetworzona ma niską wartość odżywczą i jest tucząca. To sprawia, że nawet osoby jedzące duże ilości przetworzonych produktów mogą być tak naprawdę niedożywione. Niedobory witamin i składników mineralnych połączone z niezdrową dietą mogą przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób, w tym cukrzycy, nadwagi i otyłości, miażdżycy, nadciśnienia, a nawet chorób nowotworowych. Eksperci ostrzegają też, że substancje chemiczne mogą wywołać poważne reakcje alergiczne.

Moim zdaniem wszystkie produkty żywnościowe, w których został zmieniony skład chemiczny, są niezdrowe, ponieważ nie spełniają funkcji żywności - nie wpływają pozytywnie na odżywienie organizmu - powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie Milena Głaz, technolog żywności.

Na jakie szkodliwe dodatki do żywności należy uważać? Do tych o potencjalnie rakotwórczym działaniu możemy zaliczyć aspartam (E951), azotan sodu (E250) oraz kwas fosforowy (E338). Znajdziemy je w wędlinach, serkach topionych, napojach gazowanych, sosach i galaretkach. Szkodliwe dla naszego organizmu są również: guma arabska (E414), erytrozyna (E127) czy benzoesan sodu (E211) i akrylamid.

Dodatki te mogą nie tylko powodować wysypki na skórze, ale też wyniszczają wątrobę, żołądek i trzustkę. Te szkodliwe składniki znajdziemy w chipsach, frytkach, gotowych zupach, sosach, napojach gazowanych, wyrobach cukierniczych, garmażeryjnych, konserwach mięsnych i rybnych oraz gotowych przetworach owocowych. Potencjalnie toksyczne dla naszego organizmu dodatki to również: karagen (E407) używany do zagęszczania konserw i wędlin oraz sacharyna (E954) i czerwień Allura (E129), które znajdziemy w napojach gazowanych, budyniach czy galaretkach.

Czy wszechobecnej chemii w żywności można uniknąć? Na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów? Okazuje się, że tak! Wystarczy wybierać produkty naturalne i uważanie czytać etykiety. Nawet podczas wyboru tak popularnych w Polsce pierogów lepiej kupić produkt ze sprawdzonego źródła.

Pierogi kupione w sklepie zawierają substancje konserwujące i zostały poddane różnym procesom chemicznym bądź fizycznym mającym na celu przedłużenie ich trwałości. Natomiast pierogi kupione w garmażerce często produkowane są naturalnymi, ''babcinymi'' metodami, bez zbędnych substancji dodatkowych – podsumowuje Milena Głaz w rozmowie z WP abcZdrowie.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
E-papierosy bez nikotyny nie dla nieletnich. Pora na decyzję rządu
Porzucony worek na drodze. Zajrzeli do środka. "Trudno opisać"
Antony Blinken ostro o działaniach Izraela: muszą myśleć o konsekwencjach
Walka z czasem w RPA. Z kopalni w Stilfontein wydobyto 40 ciał
Turyści mówią, co spotkało ich w Tatrach. "Uważajcie"
Szokujące odkrycie. Ten słodki goryl leciał razem z bagażami
Lazio Rzym zwalnia opiekuna swojej maskotki. Szokujące, co robił w sieci
40 domów dla powodzian. BGK dopłaci do nich 19,5 mln zł
Zimowe cięcie drzew owocowych. Nie przegap terminu
Wygrał dwa miliardy i kupił dom. Szczęście nie trwało długo
Tego nie wrzucaj do kompostownika. Zmarnujesz nawóz
Trump za, Musk przeciw. To koniec TikToka w USA?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić