Milena Górecka| 
aktualizacja 

Wypij przed snem mleko księżycowe. Rano będziesz zachwycony

4

Mleko księżycowe, czyli napój przygotowywany na bazie mleka, ashwagandhy, cynamonu, imbiru, oleju kokosowego, miodu i kurkumy, to napój, który zrelaksuje, wyciszy i zapewni dobry sen. Jego regularne spożywanie przed snem sprawi, że zapomnimy o nieprzespanych nocach i bolesnych porankach!

Wypij przed snem mleko księżycowe. Rano będziesz zachwycony
Mleko księżycowe ma niesamowite właściwości. Warto pić przed snem (Getty Images, Abhishek Mehta)

Dlaczego warto pić mleko księżycowe?

Mleko księżycowe:

  1. Zmniejsza skutki i objawy stresu oraz zaburzeń lękowych.
  2. Poprawia jakość snu.
  3. Wzmacnia odporność.
  4. Stymuluje funkcjonowanie mózgu i pamięć.
  5. Łagodzi ból mięśni.

Antystresowy koktajl. Wsparcie dla mózgu i jelit

Adaptogeny – naturalne wsparcie dla organizmu

O ile większość ze składników mleka księżycowego jest raczej znana i używana w kuchni na co dzień, o tyle ashwagandha może być dla niektórych nowością.

Ashwagandha jest jednym z najbardziej znanych adaptogenów - w wersji sproszkowanej możemy dostać ją w aptekach. Adaptogeny to z kolei rośliny i grzyby, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, niepokojem i zmęczeniem. Przywracają organizmowi równowagę i poprawiają ogólne samopoczucie.

Ashwagandha wyróżnia się spośród nich zawartością glikolu trietylenowego, który ułatwia zasypianie i pomaga w walce z bezsennością. Stosowanie ashwagandhy na co dzień może łagodzić skutki stresu oraz objawy zaburzeń lękowych. Wszystko to razem sprawia, że ashwagandha jest idealnym suplementem dla osób borykających się z problemami ze snem.

Przepis na domowe mleko księżycowe

Mleko księżycowe warto włączyć do swojej wieczornej rutyny. Jak je przygotować?

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki wybranego mleka (na sen świetnie zadziała krowie i migdałowe),

- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy, która sprawi, że napój będzie intensywnie żółty,

- 1/4 łyżeczki proszku ashwagandhy,

- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,

- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,

- odrobina miodu.

Przepis:

Do małego garnka dodaj mleko, zioła i przyprawy. Podgrzej na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut. Przecedź płyn do kubka. Dodaj miód do smaku i olej kokosowy dla uzyskania dodatkowej kremowości. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić