Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Wypij przed snem mleko księżycowe. Rano będziesz zachwycony

3

Mleko księżycowe, czyli napój przygotowywany na bazie mleka, ashwagandhy, cynamonu, imbiru, oleju kokosowego, miodu i kurkumy, to napój, który zrelaksuje, wyciszy i zapewni dobry sen. Jego regularne spożywanie przed snem sprawi, że zapomnimy o nieprzespanych nocach i bolesnych porankach!

Wypij przed snem mleko księżycowe. Rano będziesz zachwycony
Mleko księżycowe ma niesamowite właściwości. Warto pić przed snem (Getty Images, Abhishek Mehta)

Dlaczego warto pić mleko księżycowe?

Mleko księżycowe:

  1. Zmniejsza skutki i objawy stresu oraz zaburzeń lękowych.
  2. Poprawia jakość snu.
  3. Wzmacnia odporność.
  4. Stymuluje funkcjonowanie mózgu i pamięć.
  5. Łagodzi ból mięśni.

Antystresowy koktajl. Wsparcie dla mózgu i jelit

Adaptogeny – naturalne wsparcie dla organizmu

O ile większość ze składników mleka księżycowego jest raczej znana i używana w kuchni na co dzień, o tyle ashwagandha może być dla niektórych nowością.

Ashwagandha jest jednym z najbardziej znanych adaptogenów - w wersji sproszkowanej możemy dostać ją w aptekach. Adaptogeny to z kolei rośliny i grzyby, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, niepokojem i zmęczeniem. Przywracają organizmowi równowagę i poprawiają ogólne samopoczucie.

Ashwagandha wyróżnia się spośród nich zawartością glikolu trietylenowego, który ułatwia zasypianie i pomaga w walce z bezsennością. Stosowanie ashwagandhy na co dzień może łagodzić skutki stresu oraz objawy zaburzeń lękowych. Wszystko to razem sprawia, że ashwagandha jest idealnym suplementem dla osób borykających się z problemami ze snem.

Przepis na domowe mleko księżycowe

Mleko księżycowe warto włączyć do swojej wieczornej rutyny. Jak je przygotować?

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki wybranego mleka (na sen świetnie zadziała krowie i migdałowe),

- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy, która sprawi, że napój będzie intensywnie żółty,

- 1/4 łyżeczki proszku ashwagandhy,

- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,

- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,

- odrobina miodu.

Przepis:

Do małego garnka dodaj mleko, zioła i przyprawy. Podgrzej na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut. Przecedź płyn do kubka. Dodaj miód do smaku i olej kokosowy dla uzyskania dodatkowej kremowości. Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pogrzeb papieża Franciszka. Tego dnia Watykan ogłosi decyzję
Oddali hołd papieżowi Franciszkowi. Tłumy wiernych w Argentynie
Wyniki Lotto 21.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Biebrzański Park Narodowy płonie. Służby walczą bez wytchnienia
Tragedia na Sardynii. Polak zmarł na pokładzie samolotu
Watykan podał przyczynę śmierci papieża Franciszka
Szokujący pomysł burmistrza z USA. Chce podawać fentanyl bezdomnym
Klaudia zginęła w wypadku. Poruszające, jak żegna ją szkoła
45-letni kardynał na konklawe. Ukończył polskie seminarium
Ekscytujące znalezisko na Marsie. Curiosity dokonał przełomowego odkrycia
Karmiła piersią na weselu. Tak zareagowali przyjaciele. "To bolało"
Nie żyje Vanessa Konopka. Tragiczna śmierć 28-letniej influencerki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić