Milena Górecka| 

Wypij przed snem. Rano będziesz zaskoczony

7

Mleko księżycowe to napój na bazie mleka, ashwagandhy, cynamonu, imbiru, oleju kokosowego, miodu i kurkumy. To także napój, który zrelaksuje, wyciszy i zapewni dobry sen. Jego regularne spożywanie przed snem sprawi, że zapomnimy o nieprzespanych nocach i bolesnych porankach.

Wypij przed snem. Rano będziesz zaskoczony
Mleko księżycowe ma niesamowite właściwości. Warto pić przed snem (Getty Images, Abhishek Mehta)

Dlaczego warto pić mleko księżycowe?

Mleko księżycowe ma wspaniałe właściwości:

  1. Zmniejsza skutki i objawy stresu oraz zaburzeń lękowych.
  2. Poprawia jakość snu.
  3. Wzmacnia odporność.
  4. Stymuluje funkcjonowanie mózgu i pamięć.
  5. Łagodzi ból mięśni.

Adaptogeny – naturalne wsparcie dla organizmu

O ile większość ze składników mleka księżycowego jest raczej znana i używana w kuchni na co dzień, o tyle ashwagandha może być dla niektórych nowością.

Ashwagandha jest jednym z najbardziej znanych adaptogenów - w wersji sproszkowanej możemy dostać ją w aptekach. Adaptogeny to z kolei rośliny i grzyby, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, niepokojem i zmęczeniem. Przywracają organizmowi równowagę i poprawiają ogólne samopoczucie.

Ashwagandha wyróżnia się spośród nich zawartością glikolu trietylenowego, który ułatwia zasypianie i pomaga w walce z bezsennością. Stosowanie ashwagandhy na co dzień może łagodzić skutki stresu oraz objawy zaburzeń lękowych. Wszystko to razem sprawia, że ashwagandha jest idealnym suplementem dla osób borykających się z problemami ze snem.

Przepis na domowe mleko księżycowe

Mleko księżycowe warto włączyć do swojej wieczornej rutyny. Jak je przygotować?

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki wybranego mleka (na sen świetnie zadziała krowie i migdałowe),
  • 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy, która sprawi, że napój będzie intensywnie żółty,
  • 1/4 łyżeczki proszku ashwagandhy,
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • odrobina miodu.

Jak przygotować mleko księżycowe?

1. Do małego garnka dodaj mleko, zioła i przyprawy.

2. Podgrzej na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut.

3. Przecedź płyn do kubka.

4. Dodaj miód do smaku i olej kokosowy dla uzyskania dodatkowej kremowości.

Pijcie na zdrowie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić