Milena Górecka| 
aktualizacja 

Wystarczą 2 łyżki dziennie. Serce ci podziękuje

10

Dwie łyżki masła orzechowego dziennie jako wskazanie dietetyczne? Oczywiście! Spożywanie takiej ilości tego produktu pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i wagę. W jaki sposób?

Wystarczą 2 łyżki dziennie. Serce ci podziękuje
Zjedz dwie łyżki dziennie. Tak masło orzechowe wpływanie na organizm (Getty Images, © 2017 Annick Vanderschelden)

Skład masła orzechowego

Ten bogaty w białko produkt powstaje poprzez zblendowanie prażonych orzeszków ziemnych na gęstą pastę. Choć zasadniczo zawiera składniki odżywcze, które sprzyjają zdrowiu, należy zawsze sprawdzić etykietę na słoiku. Niektóre dostępne w sklepach rodzaje masła orzechowego zawierają cukier, tłuszcze trans, sól i dodatkowe oleje.

Masło orzechowe powinniśmy kupować "czyste", a więc pozbawione niepotrzebnych dodatków (a równie smaczne!). W takiej wersji jest bowiem dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym:

- witaminy E,

- witaminy B3,

- witaminy B6,

- magnezu,

- manganu.

4 właściwości zdrowotne masła orzechowego

Spożywanie dwóch łyżek masła orzechowego dziennie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia:

  1. Obniży ryzyko rozwoju chorób serca. Kwas oleinowy jest jednym z głównych tłuszczów w maśle orzechowym. Pomaga regulować poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi. Utrzymywanie tych czynników pod kontrolą zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 w maśle orzechowym podnosi również poziom dobrego cholesterolu (lipoproteiny o dużej gęstości) i obniża poziom złego cholesterolu (lipoproteiny o małej gęstości)
  2. Może zapobiec cukrzycy. Kwas oleinowy pomaga obniżyć insulinooporność - stan, w którym komórki organizmu nie reagują prawidłowo na insulinę, co prowadzi do zwiększonego poziomu cukru we krwi.
  3. Zwalczy wolne rodniki. Przeciwutleniacze - mangan, witamina E i resweratrol - zawarte w orzeszkach ziemnych mogą pomóc zwalczyć wolne rodniki, które zwiększają ryzyko chorób przewlekłych, w tym nowotworów. Badania sugerują, że prażenie orzeszków ziemnych przed zrobieniem masła orzechowego zwiększa zawartość przeciwutleniaczy.
  4. Wspomoże utratę wagi. Jeśli masło jest spożywane z umiarem, to zawarte w nim nienasycone tłuszcze mogą pomóc w utracie wagi. Białka i błonnik zawarte w maśle orzechowym mogą pomóc utrzymać sytość na długo.

Co się stanie, jeśli zjesz za dużo masła orzechowego?

Jedzenie masła orzechowego z umiarem zapewnia naszemu ciału pełnowartościowe składniki odżywcze. Nadmierna jego ilość może jednak spowodować przyrost masy ciała.

Warto również wiedzieć, że wysoka zawartość fosforu w orzeszkach ziemnych może ograniczać wchłanianie innych minerałów. Osoby, które borykają się z niedoborem żelaza lub cynku powinny ograniczać pokarmy bogate w fosfor, bo mogą przez nie pogorszyć swój stan.

Osoby uczulone na orzeszki ziemne powinny trzymać się z dala od masła orzechowego. Reakcja alergiczna może nawet zagrażać życiu!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić