o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KGG
|

Wystarczy porcja dziennie. Przyczynia się do raka jelit, może uszkodzić mózg i serce

29
Podziel się

Już w zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała czerwone mięso na listę produktów kancerogennych. Istnieje wiele badań, które znalazły związek między jedzeniem tego produktu a chorobami serca, rakiem jelita grubego, cukrzycą i udarem. Czym zastąpić w diecie czerwone mięso?

Wystarczy porcja dziennie. Przyczynia się do raka jelit, może uszkodzić mózg i serce
(Getty Images)
bEssFzeJ

Rak jelita grubego

W Polsce co roku 12 tys. osób dowiaduje się, że ma raka jelita grubego. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że spożywanie wędlin, parówek, hot dogów i hamburgerów zwiększa ryzyko zachorowań na ten typ nowotworu. Jedzenie pięciu plastrów bekonu dziennie podnosi ryzyko choroby o 18 proc.

Naukowcy podkreślają, że włączenie do diety warzyw i owoców może pomóc w zapobieganiu schorzeniu. Zalecają też, by podczas przyrządzania hamburgerów czy steków dodawać do nich oregano lub rozmaryn, ponieważ te zioła neutralizują substancje rakotwórcze występujące w mięsie.

bEssFzeL

Choroby serca

Wołowina i wieprzowina zawiera dużo sodu, którego nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego i podwyższa ryzyko chorób serca. Ponadto zawarta w mięsie L-karnityna niszczona jest w naszych jelitach przez bakterie i przekształcana w szkodliwy gaz, który powoduje pojawienie się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych.

Udar mózgu

Naukowcy zbadali, czy jedzenie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Eksperyment przeprowadzili na kobietach, które podzielili na pięć grup. Okazało się, że panie, które jadły codziennie co najmniej 86 gramów mięsa dziennie, były o 22 proc. bardziej narażone na groźny udar mózgu od kobiet, które spożywały maksymalnie 36 gramów takich produktów. Niekorzystny wpływ przyjmowania dużych ilości czerwonego mięsa może mieć związek z dużą zawartością sodu, który jest główną przyczyną nadciśnienia tętniczego prowadzącego do udarów mózgu.

bEssFzeR

Cukrzyca

Osoby, które codziennie jedzą czerwone mięso, mogą być nawet o 18 proc. bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2. Wołowina i wieprzowina zawierają azotany i azotyny, które mogą podnosić poziom cukru we krwi. Jeśli od czasu do czasu sięgasz po parówki czy hamburgery, nie masz powodów do zmartwień. Warto jednak ograniczyć ilość czerwonego mięsa w codziennym jadłospisie - zwłaszcza przetworzonego i smażonego.

bEssFzeS

Co zamiast czerwonego mięsa?

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że w ciągu tygodnia nie należy jeść więcej niż 500 gramów czerwonego mięsa (w tym wędlin i parówek). Nie trzeba całkowicie rezygnować z tego produktu - nieprzetworzone czerwone mięso jest źródłem żelaza, witaminy B12, cynku oraz białka. Dla własnego zdrowia warto jednak zredukować jego ilość.

Zamiast wieprzowiny i wołowiny naukowcy zalecają jeść więcej owoców, warzyw i produktów zawierających błonnik, czyli otrębów pszennych, kasz, ryżu, ciemnego pieczywa czy nasion roślin strączkowych. Oprócz tego podpowiadają, aby zamiast mięsa zdecydować się na ryby, sery i jaja.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEssFzfm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(29)
pytacz
5 miesięcy temu
Ciekawe ile komisja zarabia.
Piski
6 miesięcy temu
Monitoring tak szkodzi dlatego postać ciągle się zmienia,padła i tyle bez ludzi bez świadków
Takiktos
6 miesięcy temu
Tak, tak, a ile jest mięsa w mięsie? Ile jest mięsa w kielbasie? Szkodliwe jest już wszystko, wszystko skażone chemią i o tym napiszcie. Dziś już nawet jabłka nie ma zdrowych. Ludzie chorują bo chemi nawalone jest we wszystkim. Stare pokolenie nie choruje tak jak młodsza generacja. Dziadek jadł slonine z cebulą i zmarł mając 101 lat.
bEssFzfn
Ada
6 miesięcy temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
Jurek
6 miesięcy temu
Nic tak nie szkodzi jak PiS.!!!
Monia
6 miesięcy temu
Truja nas dawniej ludzie zyli biedniej i byli zdrowsi wszystko co sie je jest skarzone ludzie opamietajcie sie no ale wszyscy gonia za pieniadzem i tak zyjemy znieczulica czlowiek czlowieka niszczy
Mmo
6 miesięcy temu
Najzdrowsze jest to co se sam uchodujesz i uprawiasz, a to kosztuje wysiłku i jeszcze trzeba mieć kawałek ziemi , jakie warzywa i owoce??z marketów??to dopiero trucizna
Lili
6 miesięcy temu
Dużo jajek, masła, śmietany wiejskiej, mało wędlin, trochę warzyw, owoców i dużo ruchu codzień i będzie ok
MarcinJ
6 miesięcy temu
Artykuł tyczy się bardziej amerykanow którzy pochłaniają wręcz mięso.Od śniadania w MC Donaldzie do obiadu i kolacji w postaci grilla. Przeciętny obywatel USA zjada rocznie 120 kg mięsa a mięso ze Stanów nie spełnia chyba żadnych standardów. Nafaszerowane hormonami, antybiotykami jak stara peruka wszami.A przeciętny Polak zje kotlecika, do tego ziemniaki i surówki. Nie odmówi też zupy. Jemy bardziej zróżnicowanie i z głową
Tomek
6 miesięcy temu
Chleb i woda to chyba najlepsze bo co otworzę komórkę to coś szkodzi.Następny artykuł proponuję .Nie patrz na te produkty bo patrzenie już 3 minuty szkodzi na serce...itd
Gnyg
6 miesięcy temu
WHO hmmm, no mięso zawsze było czerwone a jakie zielone. Ewentualnie drób białe mięso jedno i drugie od kiedy powstała UE jest do dupy. Jeść trzeba i umrzeć na coś też. Zalecam odtruwanie organizmu raz w tyg.
Pszczelarz
6 miesięcy temu
Kto bada warzywa na zawartość glifosatu? Czy środki do tzw.ochrony roślin są kontrolowane? To broń biologiczną oddana w ręce rolników bez nadzoru. Redaktorka napisałeś truizmy . Zajmij się glifosatem w chlebie,kaszy gryczanej, może w oleju rzepakowy.Rozlicz ministra rolnictwa za zaprawianie nasion kukurydzy ,która jest karmą dla zwierząt. To takie mięso jest rakotwórcze bo są w nim chemiczne środki ochrony roślin.Napisz to a jestem pewny że Ci nie wydrukują.
Koziołek
6 miesięcy temu
Oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa
bEssFzff
Iwona
6 miesięcy temu
Nie zakazujcie nam jedzenia, zakazie trucia ludzi! Mój dziadek jadł boczek aż mu tłuszcz po brodzie spływał, tłuste mleko, śmietany, masło, jak to na wsi.. kiedy umarł w wieku 96 lat był do końca sprawny. Konserwanty i wypełniacze to nas zabija. A winne temu jest tylko głupie prawo że ta masówka jest dopuszczona do spożycia.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić