o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGG
|

Wystarczy porcja dziennie. Przyczynia się do raka jelit, może uszkodzić mózg i serce

29
Podziel się

Już w zeszłym roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała czerwone mięso na listę produktów kancerogennych. Istnieje wiele badań, które znalazły związek między jedzeniem tego produktu a chorobami serca, rakiem jelita grubego, cukrzycą i udarem. Czym zastąpić w diecie czerwone mięso?

Wystarczy porcja dziennie. Przyczynia się do raka jelit, może uszkodzić mózg i serce
(Getty Images)
bDKkoiXp

Rak jelita grubego

W Polsce co roku 12 tys. osób dowiaduje się, że ma raka jelita grubego. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że spożywanie wędlin, parówek, hot dogów i hamburgerów zwiększa ryzyko zachorowań na ten typ nowotworu. Jedzenie pięciu plastrów bekonu dziennie podnosi ryzyko choroby o 18 proc.

Naukowcy podkreślają, że włączenie do diety warzyw i owoców może pomóc w zapobieganiu schorzeniu. Zalecają też, by podczas przyrządzania hamburgerów czy steków dodawać do nich oregano lub rozmaryn, ponieważ te zioła neutralizują substancje rakotwórcze występujące w mięsie.

bDKkoiXr

Choroby serca

Wołowina i wieprzowina zawiera dużo sodu, którego nadmiar prowadzi do nadciśnienia tętniczego i podwyższa ryzyko chorób serca. Ponadto zawarta w mięsie L-karnityna niszczona jest w naszych jelitach przez bakterie i przekształcana w szkodliwy gaz, który powoduje pojawienie się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych.

Udar mózgu

Naukowcy zbadali, czy jedzenie czerwonego mięsa wpływa na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Eksperyment przeprowadzili na kobietach, które podzielili na pięć grup. Okazało się, że panie, które jadły codziennie co najmniej 86 gramów mięsa dziennie, były o 22 proc. bardziej narażone na groźny udar mózgu od kobiet, które spożywały maksymalnie 36 gramów takich produktów. Niekorzystny wpływ przyjmowania dużych ilości czerwonego mięsa może mieć związek z dużą zawartością sodu, który jest główną przyczyną nadciśnienia tętniczego prowadzącego do udarów mózgu.

bDKkoiXx

Cukrzyca

Osoby, które codziennie jedzą czerwone mięso, mogą być nawet o 18 proc. bardziej narażone na wystąpienie cukrzycy typu 2. Wołowina i wieprzowina zawierają azotany i azotyny, które mogą podnosić poziom cukru we krwi. Jeśli od czasu do czasu sięgasz po parówki czy hamburgery, nie masz powodów do zmartwień. Warto jednak ograniczyć ilość czerwonego mięsa w codziennym jadłospisie - zwłaszcza przetworzonego i smażonego.

bDKkoiXy

Co zamiast czerwonego mięsa?

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia twierdzą, że w ciągu tygodnia nie należy jeść więcej niż 500 gramów czerwonego mięsa (w tym wędlin i parówek). Nie trzeba całkowicie rezygnować z tego produktu - nieprzetworzone czerwone mięso jest źródłem żelaza, witaminy B12, cynku oraz białka. Dla własnego zdrowia warto jednak zredukować jego ilość.

Zamiast wieprzowiny i wołowiny naukowcy zalecają jeść więcej owoców, warzyw i produktów zawierających błonnik, czyli otrębów pszennych, kasz, ryżu, ciemnego pieczywa czy nasion roślin strączkowych. Oprócz tego podpowiadają, aby zamiast mięsa zdecydować się na ryby, sery i jaja.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDKkoiXz
bDKkoiXS
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(29)
Ewa
miesiąc temu
Bardziej od miesa szkodza dodatki i konserwanty To one powoduja raka Sa one w kazdym produkcie przetworzonym rowniez w parowkach
lek. wet.
miesiąc temu
Propaganda. Już atakuje, chodzi o wyniszczenie bydła , trzody chlewnej itp , firmy w Azji otrzymały pozwolenie eksport do Europy pluskiew i innych robali hodowanych do konsumpcji. Za. 20 lat krowa , trzodachlewna będą tylko na obrazkach. Jako dinozaury. A w Biedronce mleko będzie ale sztuczne, będziemy jeść pluskwy robale i sztuczne warzywa. Tak będzie.
Iwona
miesiąc temu
Nie zakazujcie nam jedzenia, zakazie trucia ludzi! Mój dziadek jadł boczek aż mu tłuszcz po brodzie spływał, tłuste mleko, śmietany, masło, jak to na wsi.. kiedy umarł w wieku 96 lat był do końca sprawny. Konserwanty i wypełniacze to nas zabija. A winne temu jest tylko głupie prawo że ta masówka jest dopuszczona do spożycia.
bDKkoiXT
Aska
miesiąc temu
Jak krowa jakoś przeżyła paszona chemią to my też mamy szansę.Ale dodatkowa chemia w przetworach to pewnie nawet krowa by"padła".Nie przesadzam,jem mięso,ale nie kupuję żadnych wędlin.Szynka babuni,dziadunia...sami wiecie jeden smak.Mięso można fajnie prostymi,szybkimi sposobami przygotować na zimno i obejść te wszystkie wypełniacze,zapełniacze i "diabli"co tam jeszcze jest.Po jakimś czasie jedzenia ,tylko mięsa przetworzonego można wyczuć ile dziwnych składników jest w wędlinach kupnych.I wierzcie zrobić kiełbasę białą żadna filozofia,wystarczy mieć tylko maszynkę do mielenia .Samo mielone można kupić w sklepie,oczywiście ze wskazaniem który kawałek ma ekspedientka zmielić.Flaki też nie problem kupić.Jeśli ktoś się tak przygotuje na "Akcję" nie zajmie to dużo czasu.Część można zamrozić i jest jak znalazł.
sdvdvc
miesiąc temu
Co za bzdury!!!
Najnowsze komentarze (29)
pytacz
2 tyg. temu
Ciekawe ile komisja zarabia.
Piski
miesiąc temu
Monitoring tak szkodzi dlatego postać ciągle się zmienia,padła i tyle bez ludzi bez świadków
Takiktos
miesiąc temu
Tak, tak, a ile jest mięsa w mięsie? Ile jest mięsa w kielbasie? Szkodliwe jest już wszystko, wszystko skażone chemią i o tym napiszcie. Dziś już nawet jabłka nie ma zdrowych. Ludzie chorują bo chemi nawalone jest we wszystkim. Stare pokolenie nie choruje tak jak młodsza generacja. Dziadek jadł slonine z cebulą i zmarł mając 101 lat.
Ada
miesiąc temu
Poczytajcie sobie Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii naprawdę warto!
Jurek
miesiąc temu
Nic tak nie szkodzi jak PiS.!!!
Monia
miesiąc temu
Truja nas dawniej ludzie zyli biedniej i byli zdrowsi wszystko co sie je jest skarzone ludzie opamietajcie sie no ale wszyscy gonia za pieniadzem i tak zyjemy znieczulica czlowiek czlowieka niszczy
Mmo
miesiąc temu
Najzdrowsze jest to co se sam uchodujesz i uprawiasz, a to kosztuje wysiłku i jeszcze trzeba mieć kawałek ziemi , jakie warzywa i owoce??z marketów??to dopiero trucizna
Lili
miesiąc temu
Dużo jajek, masła, śmietany wiejskiej, mało wędlin, trochę warzyw, owoców i dużo ruchu codzień i będzie ok
bDKkoiXL
MarcinJ
miesiąc temu
Artykuł tyczy się bardziej amerykanow którzy pochłaniają wręcz mięso.Od śniadania w MC Donaldzie do obiadu i kolacji w postaci grilla. Przeciętny obywatel USA zjada rocznie 120 kg mięsa a mięso ze Stanów nie spełnia chyba żadnych standardów. Nafaszerowane hormonami, antybiotykami jak stara peruka wszami.A przeciętny Polak zje kotlecika, do tego ziemniaki i surówki. Nie odmówi też zupy. Jemy bardziej zróżnicowanie i z głową
Tomek
miesiąc temu
Chleb i woda to chyba najlepsze bo co otworzę komórkę to coś szkodzi.Następny artykuł proponuję .Nie patrz na te produkty bo patrzenie już 3 minuty szkodzi na serce...itd
Gnyg
miesiąc temu
WHO hmmm, no mięso zawsze było czerwone a jakie zielone. Ewentualnie drób białe mięso jedno i drugie od kiedy powstała UE jest do dupy. Jeść trzeba i umrzeć na coś też. Zalecam odtruwanie organizmu raz w tyg.
Pszczelarz
miesiąc temu
Kto bada warzywa na zawartość glifosatu? Czy środki do tzw.ochrony roślin są kontrolowane? To broń biologiczną oddana w ręce rolników bez nadzoru. Redaktorka napisałeś truizmy . Zajmij się glifosatem w chlebie,kaszy gryczanej, może w oleju rzepakowy.Rozlicz ministra rolnictwa za zaprawianie nasion kukurydzy ,która jest karmą dla zwierząt. To takie mięso jest rakotwórcze bo są w nim chemiczne środki ochrony roślin.Napisz to a jestem pewny że Ci nie wydrukują.
Koziołek
miesiąc temu
Oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa
Iwona
miesiąc temu
Nie zakazujcie nam jedzenia, zakazie trucia ludzi! Mój dziadek jadł boczek aż mu tłuszcz po brodzie spływał, tłuste mleko, śmietany, masło, jak to na wsi.. kiedy umarł w wieku 96 lat był do końca sprawny. Konserwanty i wypełniacze to nas zabija. A winne temu jest tylko głupie prawo że ta masówka jest dopuszczona do spożycia.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić