Kamil S. Sikora| 

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych

93

Ta popularna przyprawa nie tylko nadaje wielu potrawom niepowtarzalny smak, ale to też naturalna broń w walce z rakiem. Żeby skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, należy regularnie sięgać po szklankę wodę z jej dodatkiem. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości tej mikstury.

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych
Pij szklankę wody z kurkumą dziennie, by ochronić się przed rakiem (Licencjodawca, Anna Gorbacheva)

Żeby przyrządzić domową miksturę, wystarczy zagotować wodę w niewielkim garnku i wsypać do kubka jedną łyżeczkę kurkumy. Następnie przyprawę zalewamy gorącą wodą, a do mieszanki wsypujemy odrobinę czarnego pieprzu i dodajemy niewielką ilość naturalnego miodu, żeby poprawić smak napoju i podnieść jego walory zdrowotne.

Prozdrowotny eliksir warto pić codziennie rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. W suszonym i zmielonym kłączu ostryżu długiego znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E i K, wapń, sód, cynk, żelazo potas, magnez, fosfor i kurkuminę. Dzięki zawartości tych cennych elementów pochodząca z południowo-wschodniej Azji żółta przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Stała obecność tego dodatku do żywności podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, reguluje poziom cukru w krwiobiegu, pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji oraz wzmacnia narząd wzroku i chroni nasze oczy przed chorobami. Poza tym kurkuma obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Cancer Research UK potwierdziły, że kurkuma odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te bezcenne właściwości zawdzięcza zawartości antyoksydantów, które nie tylko obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Po wodę z dodatkiem kurkumy powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu zgagi, niestrawności, biegunki, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, wrzodów, zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto ten domowy preparat chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera, demencji i wspomaga dietę odchudzającą.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić