Kamil S. Sikora| 

Wzmacniają trzustkę. Zdziałają cuda, a nie wydasz złotówki

15

Aby wspomóc zdrowie swojej trzustki, warto poznać zioła, które pozytywnie wpłyną na jej funkcjonowanie. Te naturalne lekarstwa możesz mieć całkowicie za darmo. Wystarczy poszukać ich na łąkach, w ogrodach czy w lasach.

Wzmacniają trzustkę. Zdziałają cuda, a nie wydasz złotówki
Babka lancetowata, mniszek czy jaskółcze ziele to zioła, które wzmacniają trzustkę (Getty Images, 13-Smile)

Mniszek lekarski

Wywar na bazie mniszka lekarskiego wpływa korzystnie na kondycję trzustki. Regularne spożywanie tego leczniczego napoju zmniejsza ryzyko zastoju żółci w organizmie, usprawnia proces trawienny i stymuluje produkcję soków pokarmowych. Inulina obecna w mleczu zmniejsza indeks glikemiczny i spowalnia wchłanianie cukrów z żywności.

Lukrecja i babka lancetowata

Połączenie kilku korzeni lukrecji i jednej łyżki babki lancetowatej to naturalny środek wpływający pozytywnie na kondycję naszej trzustki. Wywar z tych roślin oczyści organ z toksyn, zmniejszy ryzyko rozwoju stanów zapalnych i pomoże utrzymać stężenie glukozy w organizmie na właściwym poziomie.

Rozmaryn i szałwia

Szałwia i rozmaryn to rośliny, które pomagają spokojnie zasnąć, rozluźniają mięśnie i pozwalają pozbyć się toksycznych substancji, które nagromadziły się w trzustce. Przepis na wywar z tych ziół jest banalnie prosty. Wystarczy gałązkę rozmarynu i pięć listków szałwii wrzucić do wrzącej wody. Miksturę parzymy przez pięć minut, następnie studzimy i wypijamy. Najlepiej spożyć ją w godzinach wieczornych.

Glistnik jaskółcze ziele

Wywar z glistnika jaskółczego wykazuje właściwości żółciopędne, rozkurczowe i bakteriobójcze. Znajdziemy w nim też sporo alkaloidów, które mogą okazać się pomocne w leczeniu nowotworu trzustki.

Pokrzywa

Napar z pokrzywy zwyczajnej wzmacnia nasze włosy i paznokcie, ale także działa moczopędnie, reguluje poziom glukozy w krwiobiegu i świetnie sprawdza się podczas leczenia chorób trzustki. Pokrzywa zwyczajna jest bogatym źródłem kwasu pantotenowego o właściwościach przeciwzapalnych. Żeby przygotować prozdrowotną miksturę, należy suszone lub świeże liście pokrzywy zalać wrzątkiem.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Lekarz apeluje do kobiet w ciąży. "Dlatego to tak szalenie ważne"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić