Kamil S. Sikora| 

Zakazana w USA. Powoduje marskość wątroby, a nawet raka

116

W obecnych czasach mamy większe możliwości i możemy wypróbować produkty spożywcze, które dawniej były poza naszym zasięgiem. Niestety, niektóre eksperymenty kulinarne mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Jednym z produktów, na które powinniśmy uważać, jest pewna egzotyczna odmiana fasoli.

Zakazana w USA. Powoduje marskość wątroby, a nawet raka
Fasola tonka jest zakazana w USA (Licencjodawca, ferrerivideo)

Fasola tonka inaczej bób tonka, fasola tonkińska lub fasola tonkini to owoc drzewa tonkowca. Ta egzotyczna odmiana fasoli pochodzi z ameryki Środkowej i Południowej, rośnie w lasach Amazonii, a z wyglądu przypomina rodzynki. Dodaje się ją do różnego rodzaju deserów i wykorzystuje do produkcji perfum.

Wyróżnia się charakterystycznym i intensywnym zapachem. Woń tej rośliny to mieszanka cynamonu, migdałów, wanilii, goździków z nutką pieprzu. Za zapach bobu tonka odpowiada organiczny związek chemiczny o nazwie kumaryna.

Wyniki badań naukowych udowodniły, że nadmierne spożywanie tej substancji może zaburzać prawidłową pracę naszej wątroby, a nawet doprowadzić do marskości lub nowotworu tego narządu. Jak potwierdził niemiecki naukowiec dr Dirk z Lachenmeier Chemical and Veterinary Investigation Laboratory w Karlsruhe, kumaryna może być równie niebezpieczna dla wątroby jak alkohol.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków oficjalnie uznała fasolę tonka za produkt niebezpieczny dla organizmu. Z tego względu w Stanach Zjednoczonych zabroniono jej sprzedaży. Przepisy prawne Unii Europejskiej określają, że 1 kg produktu może zawierać maksymalnie 2 mg kumaryny. Zdaniem ekspertów dawka niezagrażająca zdrowiu to 0,1 mg kumaryny na kilogram masy ciała.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić