Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Może nasilać ból stawów. Kto nie powinien jeść ''gruszki miłości''?

3
Podziel się:

Psianka podłużna zwana również gruszką miłości, bakłażanem i oberżyną, to fioletowe warzywo o charakterystycznym gorzkawym smaku. W Polsce nie jest tak popularna, jak jej bliska kuzynka cukinia, co nie oznacza, że powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości tego niedocenianego warzywa.

Może nasilać ból stawów. Kto nie powinien jeść ''gruszki miłości''?
Kto nie powinien jeść bakłażanów? (Licencjodawca, Silvia Elena Castañeda Puchetta)

Bakłażan to uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się jako składnik potraw z makaronu i kaszy, dań mięsnych i rybnych, zup, zapiekanek, sałatek, leczo i chłodnika.

W bakłażanie znajdziemy takie cenne składniki jak potas, wapń, magnez, witamina A, C, E, K, witaminy z grupy B, błonnik, fitosterole i przeciwutleniacze. Gruszkę miłości można śmiało włączyć do diety odchudzającej ze względu na niską zawartość kalorii i właściwości detoksykacyjne.

Zawiera antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko nowotworów. Ponadto, psianka podłużna usprawnia proces przemiany materii, reguluje ciśnienie tętnicze i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżając tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Bakłażan jest polecany również osobom będących po antybiotykoterapii i chorym na cukrzycę.

Pomimo całej gamy dobroczynnych właściwości, regularne spożywanie oberżyny nie każdemu wyjdzie na zdrowie. Pacjenci z podagrą, schorzeniami reumatycznymi, dolegliwościami układu pokarmowego i chorymi nerkami powinni unikać potraw z dodatkiem tego warzywa. Bakłażan jest ciężkostrawny, więc nie powinno się go podawać również małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Gacek
miesiąc temu
To co w końcu jeść? Pokrzywe?
Żonka
miesiąc temu
Gruszkę miłości to na mój mąż w rozporku
Zuzia
miesiąc temu
Wszystko co jem i wszystko co piję ma jakieś cenne i złe składniki, to po co ciągle pisać co jeść a czego nie jeść. Przecież nioe ma czegoś do jedzenia co jest idealne dla wszystkich.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić