Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Niedoceniane w Polsce. Warzywo na wysoki cholesterol i nadciśnienie

9
Podziel się:

Ten kulinarny rarytas nie cieszy się w naszym kraju taką popularnością jak w Niemczech, Włoszech czy Hiszpanii. Wielka szkoda, bo kard poza walorami smakowymi posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć to warzywo do swojego codziennego menu.

Niedoceniane w Polsce. Warzywo na wysoki cholesterol i nadciśnienie
Kard – niedocenione warzywo o niezwykłych właściwościach (Licencjodawca, Kike Balenzategui)

Kard czyli karczoch ostowy lub karczoch hiszpański pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ta roślina z rodziny astrowatych ma długą, prostą i owłosioną łodygę, duże zielone owłosione od spodu liście i fioletowe lub niebieskie kwiaty.

Do spożycia nadają się grube ogonki liściowe i kłącza. W karczochu hiszpańskim znajdziemy m.in.: witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, sód, magnez, mangan, fosfor, cynk, miedź, błonnik, węglowodany, flawonoidy, kwas chlorogenowy, inulinę i cynarynę.

Regularne spożywanie tego warzywa nie tylko dostarczy do naszego organizmu odpowiednią ilość cennych witamin i składników mineralnych, ale także pomoże szybciej zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszy ryzyko wielu chorób.

Warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, spowalnia proces starzenia i chroni nas przed nowotworami. Z kolei laktony i cynaryny pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Minerały obecne w tej roślinie regulują ciśnienie tętnicze, usprawniają pracę układu nerwowego i immunologicznego, wzmacniają nasze kości i zapobiegają niedokrwistości. Jadalne części karczocha hiszpańskiego możemy ugotować lub upiec. Świetnie sprawdzą się w kuchni jako dodatek do dania głównego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Medycyna
4 tyg. temu
Doceniam ale nieosiągalny.
olo
4 tyg. temu
tylko tłusta golonka jest zdrowa, kto cholesterol na oczy widział ? jak ta spurek wygląda po jedzeniu zielska? jak szkapa z ,,pokładu idy"
kmmkkkkk
4 tyg. temu
mozna polaczyc z kaparami jest bardziej wyrazisty smak bo karczochy same w sobie sa mdle ale dobrze smakuja zmiksowane:) Na zdjeciu to ostropest plamisty a nie karczoch:)))
jk,./
4 tyg. temu
uwielbiam karczochy:) kupuje na ogol w zalewie oliwnej potem dodaje wycisniety sok z cytryny i jem:) mozna laczyc np. z czarnymi oliwkami zeby zaostrzyc smak, pyszota:)polecam
Zielarz
miesiąc temu
Karczoch w smaku jest ohydny. Może i ma ogromne właściwości prozdrowotne, ale nie da się go jeść, ani pić wywaru. Od razu zbiera się na wymioty.
Karolinka
miesiąc temu
Najpierw fura pieniędzy na zakup, później długie żmudne przygotowywanie, na końcu sekundy konsumowania. Potrawa dla bogaczy i snobów.
zonamoda
miesiąc temu
lekarstwo na wysokie cisnienie, na zawal itp...:))))chyba przeciw:) no, ale jak kto woli:))
Onoitocos
miesiąc temu
Co to za pośrednicy,co skupują węgiel po normalnych cenach, a sprzedają po 3 tys.To zlodzieje,tacy sami jak tamci co vatem oszukiwali.Cos się zmieniło? To ta sama klika złodziei.PIS tego nie widzi czy nie chce widzieć. Nie wpuszczać tej holoty złodziejskiej na teren kopalń. Wegiel dla Śląska i uczciwych ludzi,nie złodziei.
gosc
miesiąc temu
Leży w hurtowniach?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić