Niedoceniane w Polsce. Warzywo na wysoki cholesterol i nadciśnienie
Ten kulinarny rarytas nie cieszy się w naszym kraju taką popularnością jak w Niemczech, Włoszech czy Hiszpanii. Wielka szkoda, bo kard poza walorami smakowymi posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć to warzywo do swojego codziennego menu.
Kard czyli karczoch ostowy lub karczoch hiszpański pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Ta roślina z rodziny astrowatych ma długą, prostą i owłosioną łodygę, duże zielone owłosione od spodu liście i fioletowe lub niebieskie kwiaty.
Czytaj także: Nigdy nie pakuj w nią kanapek. Powód cię przerazi
Do spożycia nadają się grube ogonki liściowe i kłącza. W karczochu hiszpańskim znajdziemy m.in.: witaminę A, C, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, sód, magnez, mangan, fosfor, cynk, miedź, błonnik, węglowodany, flawonoidy, kwas chlorogenowy, inulinę i cynarynę.
Regularne spożywanie tego warzywa nie tylko dostarczy do naszego organizmu odpowiednią ilość cennych witamin i składników mineralnych, ale także pomoże szybciej zrzucić zbędne kilogramy i zmniejszy ryzyko wielu chorób.
Warzywo jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu niszczy wolne rodniki, spowalnia proces starzenia i chroni nas przed nowotworami. Z kolei laktony i cynaryny pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Czytaj także: Sezonowe cudo. Na organizm działa jak odtrutka
Minerały obecne w tej roślinie regulują ciśnienie tętnicze, usprawniają pracę układu nerwowego i immunologicznego, wzmacniają nasze kości i zapobiegają niedokrwistości. Jadalne części karczocha hiszpańskiego możemy ugotować lub upiec. Świetnie sprawdzą się w kuchni jako dodatek do dania głównego.
Czytaj także: Uważaj. Objaw ostrzega, że nerki są zapchane złogami