Zakazane na kolację. Nie będziesz mógł zasnąć, obudzisz się wykończony

74

Jakość naszego snu ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie w ciągu dnia. Problemy ze snem mogą być spowodowane chorobą, codziennym stresem lub niewłaściwą dietą. Dowiedz się, jak powinien wyglądać twój codzienny jadłospis, który pomoże ci spokojnie zasnąć.

Na kolację nie jedz marynowanych warzyw
Na kolację nie jedz marynowanych warzyw (Getty Images)

Jeżeli chcemy spokojnie zasypiać i nie budzić się w nocy, to przede wszystkim powinniśmy wprowadzić w życie odpowiedni schemat żywieniowy. Pierwszą zasadą jest nie objadanie się przed snem. Ostatni posiłek powinno się zjeść najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać. Tyle czasu potrzebuje organizm, żeby prawidłowo przetworzyć pożywienie. Wcześniej zjedzona kolacja powoduje, że przerwa między ostatnim posiłkiem a śniadaniem jest dłuższa. Dzięki temu łatwiej pozbędziemy się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Najlepiej, żeby kolacja była lekkostrawna. Przed snem nie należy spożywać smażonych potraw, pieczonych dań z dodatkiem tłuszczu i marynat. Żeby strawić tego rodzaju posiłki, nasz układ pokarmowy potrzebuje nawet kilku godzin. Ostania potrawa w ciągu dnia może składać się z produktów gotowanych na parze lub wodzie albo pieczonych w folii. Poza tym kolacja powinna być ciepła i bogata w węglowodany, dzięki czemu będziemy spokojnie spać.

Produkty spożywcze, które jemy przed snem, nie powinny zawierać nasyconych kwasów tłuszczowych. Złym wyborem na kolację jest także: czerwone mięso, kiełbasa, ser żółty i tłuste artykuły nabiałowe. Przed snem nie zaleca się spożywania czekolady, solonych i wędzonych ryb, sosu sojowego i marynowanych produktów. W tego rodzaju żywności występuje tyramina, która stymuluje wydzielanie adrenaliny, co może negatywnie wpływać na zasypianie.

Przed pójściem spać nie warto sięgać po kawę, napoje typu cola lub inne mikstury zawierające kofeinę. Po kolacji lepiej wypić wywar z ziół które działają uspokajająco, wyciszająco oraz złagodzą napięcie, wzmocnią system nerwowy i ułatwią trawienie. Można do nich zaliczyć m.in. miętę, rumianek, melisę, lawendę, ziele owsa lub owoc głogu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić