Zakazane w USA, w Polsce kupisz bez problemu. Niebezpieczne dla zdrowia i życia
Niektóre produkty spożywcze, chociaż są smaczne, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, którymi produktami najłatwiej się zatruć.
Niepasteryzowane produkty nabiałowe
L. monocytogenes to bakteria, która wywołuje listerię. Ta niebezpieczna choroba powoduje gorączkę, dreszcze, bóle mięśni, a w skrajnych przypadkach nawet przedwczesny zgon. Spożywanie niepasteryzowanego sera lub mleka zwiększa ryzyko zakażenia listerią, więc lepiej wybierać produkty, które zostały poddane pasteryzacji. Ze względu na zagrożenie dla życia i zdrowia, w Stanach Zjednoczonych zabroniona jest dystrybucja niepasteryzowanej żywności.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Surowe mięso i jaja
Jedząc tatara z surowym jajkiem lub niedosmażone czy niedogotowane mięso trzeba mieć świadomość, że w ten sposób narażamy się na salmonellę. Żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia, najlepiej sięgać po mięso poddane uprzednio odpowiedniej obróbce termicznej, a jajka najlepiej jeść po ugotowaniu na twardo. Zanim rozbijemy jajko na patelni, warto pamiętać, żeby wcześniej sparzyć skorupkę gorącą wodą.
Konserwy
Żywność zakonserwowana w niewłaściwy sposób, także może być groźna dla zdrowia. Jeśli w lodówce znajdziemy przeciekająca konserwę, która nieprzyjemnie pachnie lub ma wybrzuszoną puszkę, lepiej wyrzućmy ją do kosza. W ten sposób unikniemy zatrucia jadem kiełbasianym.
Gotowe kanapki, ciastka i sałatki
Bardzo popularne gotowe przekąski, jeżeli są przygotowane w niewłaściwych warunkach, mogą zawierać szczepy bakterii gronkowca. W sytuacji, kiedy nie jesteśmy pewni z jakiego źródła pochodzą tego rodzaju artykuły, lepiej z nich zrezygnować.