Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Zakazane w USA, w Polsce kupisz bez problemu. Niebezpieczne dla zdrowia i życia

310
Podziel się:

Niektóre produkty spożywcze, chociaż są smaczne, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, którymi produktami najłatwiej się zatruć.

W Stanach Zjednoczonych zabroniona jest dystrybucja niepasteryzowanej żywności
W Stanach Zjednoczonych zabroniona jest dystrybucja niepasteryzowanej żywności

Niepasteryzowane produkty nabiałowe

L. monocytogenes to bakteria, która wywołuje listerię. Ta niebezpieczna choroba powoduje gorączkę, dreszcze, bóle mięśni, a w skrajnych przypadkach nawet przedwczesny zgon. Spożywanie niepasteryzowanego sera lub mleka zwiększa ryzyko zakażenia listerią, więc lepiej wybierać produkty, które zostały poddane pasteryzacji. Ze względu na zagrożenie dla życia i zdrowia, w Stanach Zjednoczonych zabroniona jest dystrybucja niepasteryzowanej żywności.

Surowe mięso i jaja

Jedząc tatara z surowym jajkiem lub niedosmażone czy niedogotowane mięso trzeba mieć świadomość, że w ten sposób narażamy się na salmonellę. Żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia, najlepiej sięgać po mięso poddane uprzednio odpowiedniej obróbce termicznej, a jajka najlepiej jeść po ugotowaniu na twardo. Zanim rozbijemy jajko na patelni, warto pamiętać, żeby wcześniej sparzyć skorupkę gorącą wodą.

Konserwy

Żywność zakonserwowana w niewłaściwy sposób, także może być groźna dla zdrowia. Jeśli w lodówce znajdziemy przeciekająca konserwę, która nieprzyjemnie pachnie lub ma wybrzuszoną puszkę, lepiej wyrzućmy ją do kosza. W ten sposób unikniemy zatrucia jadem kiełbasianym.

Gotowe kanapki, ciastka i sałatki

Bardzo popularne gotowe przekąski, jeżeli są przygotowane w niewłaściwych warunkach, mogą zawierać szczepy bakterii gronkowca. W sytuacji, kiedy nie jesteśmy pewni z jakiego źródła pochodzą tego rodzaju artykuły, lepiej z nich zrezygnować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(310)
Ja1111
8 miesięcy temu
Komuno wróć
Jana
8 miesięcy temu
W USA półki uginają się od puszek
Puszka , pusz...
8 miesięcy temu
wybrzuszona , ma swoja nazwę- BOMBAŻ.Spuchła puszka ? oznacza że bakterie z zawartości fermentują .- śmierć.
BGood
8 miesięcy temu
Autor podaje sposób jak osłabiać zdrowie i odporność na choroby społeczeństwa. Jeszcze 35 lat temu nie uświadczyłeś w sklepach mleka pasteryzowanego, czasem było nalewane przez ekspedientkę albo klientów z bańki do butelek, jadło się owoce prosto z drzewa, piło surowe jajka. Do 40 roku życia nie poznałem żadnego przypadku śmierci wśród znajomych i ich znajomych nie spowodowanej jakimś wypadkiem. Teraz wśród młodszych o 30 lat współpracowników często słyszę o różnych alergiach i nietolerancjach pożywienia.
Sylwia
8 miesięcy temu
...gorączkę, dreszcze, bóle mięśni, a w skrajnych przypadkach nawet przedwczesny zgon... myślałem że to opis skutków ubocznych po szczepionce na C19
Mikel
8 miesięcy temu
Po pierwsze wspomniane regulacje w USA nie dotyczą żywności jako takiej a jedynie niepasteryzowanego mleka i wyrobów z niego. Po drugie różnie to wygląda w rożnych stanach. Po trzecie, nie takie dziwactwa dopuszcza sie w USa do spożycia a w EUROPIE nikt nawet nie myśli żeby to jeśc (bromian potasu, bromowany olej roślinny, raktopamina, rekombinowany krowi hormon wzrostu, liczne barwniki czy podejrzewane o rakotwórcze własności i zabronione w Europie, Japonii i Chinach konserwanty) Wracając do mleka - od wieków w tradycji mleczarskiej, korzystało się z mleka niepasteryzowanego bo przy zachowaniu zasad higieny nie jest to w żadnym stopniu niebezpieczne a listerię można mieć i w mleku pasteryzowanym. Najlepsze francuskie, szwajcarskie, włoskie sery powstaja z mleka niepasteryzowanego i jemu zawdzięczają swój unikalny smak. Jako ciekawostkę dodam, że kumaryna (składnik żubrówki, pochodzący z trawy żubrowej) też jest w USa zabroniona, więc tam żubrówka ma inny skład. No więc niech im wyjdzie na zdrowie.
Ciekawostki
8 miesięcy temu
Nie oddychajmy, powietrze zawiera bakterie i wirusy. Pewnie jedzenie żywności z niewiadomego źródła, tak jak nie mycie rąk po powrocie do domu i przed jedzeniem może zaszkodzić ale bez przesady, na zasadzie - nie wychodzę z domu, bo mi cegła spadnie na głowę na ulicy.
Maj
8 miesięcy temu
Dlatego amerykanie to nazdrowsza nacja...Ale jak ktoś nasika albo narzyga na linię produkcyjną to wszystko wyrzucają i dezynfekują. Mają przestój przez dwa dni, albo dłużej. W fastfoodzie jak jakiś klient nie pasuje to powszechnym jest płycie do potrawy ...
Taka
8 miesięcy temu
Połowa artykułu to bzdury. Większość życia piłam mleko niepasteryzowane, sery sama robiłam ze świeżego mleka prosto od krowy, jajka na miękko po wiedeńsku, metkę, która jest z surowego mięsa, itp. Żyję zdrowo i mam się lepiej niż większa część społeczeństwa.
PZDR
8 miesięcy temu
Patrząc na te wskazania to najbezpieczniejszy jest burger z sieci amerykańskich fastfoodów , bo trak sztucznego i zaprawionego chemią jedzenia nie spotkamy nigdzie indziej. A ja do wieczornego piątkowego drinka i tak spałaszuję tatarka z własnej roboty grzankami czosnkowymi :)
Czesław
8 miesięcy temu
U nas chciano zakazać jeść krzywe ogórki. Pomysł UE. Teraz próby zakazu jedzenia jaj, mięsa,picia mleka. No jesteśmy postępowi. Chyba zostanie nam tylko bimber.
est
8 miesięcy temu
w czym problem zbadac mleko przed zrobieniem sera itp. jakos sesty na srofida ida masowo kasy idze w uj
Itjcuf
8 miesięcy temu
No to napisz wielki pismaku jaki syf legalnie sprzedaja w usa ktory nie przejdzie w Polsce. Kapane w chlorze kurczaki? Gmo?
jason
8 miesięcy temu
W Ameryce nawet olej rzepakowy jest zakazany
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić