Zbawienne dla jelit i serca. Nowe badania potwierdzają

Naukowcy dokonali fascynującego odkrycia dotyczącego kiełków brokułu. Okazuje się, że w niedalekiej przyszłości mogą one stać się istotnym elementem leczenia chorób związanych z jelitami.

Włącz do diety już dzisiajWłącz do diety już dzisiaj
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Wpływ kiełków brokułu na myszy

W badaniach laboratoryjnych na modelach zwierzęcych (myszach) z wszczepionym nokautem interleukiny-10 (IL-10-KO), symulującym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, naukowcy zbadali potencjał leczniczy kiełków.

Część biorących udział w eksperymencie myszy była żywiona standardowo, część otrzymywała natomiast dietę wzbogaconą o 10 proc. surowych kiełków brokułu, które zawierają sulforafan (SFN) – substancję o właściwościach przeciwzapalnych.

Dieta ta była stosowana przez tydzień przed zakażeniem bakterią Helicobacter hepaticus i kontynuowana przez kolejne dwa tygodnie.

Rezultaty badań opisane w czasopiśmie "bioRxiv" okazały się obiecujące. U myszy karmionych kiełkami brokułu zaobserwowano wzrost stężenia sulforafanu w osoczu, ustąpienie problemów z wagą, krwi w kale oraz biegunek związanych z tym stanem.

Co więcej, naukowcy z University of Michigan, University of Vermont, Binghamton University, Husson University oraz University of Maine odnotowali wzrost różnorodności mikroflory jelitowej, szczególnie wśród młodszych osobników. Dieta oparta na kiełkach brokułu przyczyniła się do pojawienia się korzystnych bakterii w jelitach i zmniejszenia populacji bakterii patogennych, takich jak Escherichia coli i Helicobacter, odpowiedzialnych za stany zapalne.

Wpływ kiełków brokułu na ludzi

Przełomowy wynik badań na modelach zwierzęcych daje nadzieję, że dieta bogata w surowe kiełki brokułu może mieć pozytywny wpływ na mikrobiom i być pomocna w leczeniu stanów zapalnych jelit również u ludzi.

Dalsze badania mają zbadać szczegółowe mechanizmy tego działania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by kiełki brokułu włączyć do diety już dziś: działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, wspierają układ odpornościowy, sprzyjają zdrowiu serca oraz zawierają liczne witaminy i minerały.

Są doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, świetnie urozmaicają (również kolorystycznie!) dania z makaronu i ryżu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę