Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Trzyma cukier w ryzach. Chroni DNA przed uszkodzeniami

4

Chrom jest minerałem, który jest potrzebny organizmowi do zdrowego funkcjonowania. Jakie właściwości chromu zostały najlepiej zbadane w kontekście promowania zdrowia? Odpowiedź może zaskakiwać.

Trzyma cukier w ryzach. Chroni DNA przed uszkodzeniami
Gdy w organizmie brakuje chromu, mogą pojawić się uciążliwe objawy (Licencjodawca, ZI)

Chrom - długowieczność, kontrola cukru we krwi i ochrona DNA

Chrom odgrywa rolę w szlakach sygnałowych insuliny, które pozwalają naszemu organizmowi kontrolować ilość spożywanego cukru, pomagając zrównoważyć poziom glukozy we krwi i zapewniając nam stabilną energię.

Badania pokazują również, że chrom może pomóc chronić chromosomy DNA przed uszkodzeniem, co oznacza, że może być w stanie zatrzymać mutacje komórkowe, które prowadzą do różnych chorób przewlekłych.

Ponadto chrom wiąże się z długowiecznością i poprawą zdrowia układu krążenia ze względu na jego rolę w metabolizowaniu tłuszczów, białek, węglowodanów i innych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Działanie i zastosowanie chromu organicznego

W czym występuje chrom?

Chrom występuje naturalnie w wielu pełnoziarnistych produktach spożywczych, niektórych rodzajach mięsa, warzywach i ziemniakach. Chrom przedostaje się do organizmu głównie poprzez dietę.

Objawy niedoboru chromu

Większość ludzi codziennie spożywa średnio wystarczającą ilość chromu, aby pokryć swoje zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niektóre osoby - te, które nie reagują prawidłowo na insulinę - mogą jednak cierpieć na jego niedobory.

Do objawów niedoboru chromu należą m.in. osłabienie kości i utrata masy kostnej, nieodpowiedni poziom cukru we krwi, zmęczenie, zły stan skóry, niska koncentracja i słaba pamięć, pogorszenie stanu wzroku, zmiany nastroju, wagi i apetytu, opóźniony czas gojenia się ran i większe ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu oraz powikłań kardiologicznych.

Suplementacja chromem

Szczególną uwagę na podaż chromu powinny zwracać uwagę osoby borykające się insulinoopornością i cukrzycą. Chrom powinien pomagać im kontrolować poziom cukru we krwi, zaleca się więc jego suplementację. Wielu ekspertów w dziedzinie żywienia zaleca 200 mikrogramów dziennie, ale w niektórych przypadkach (u osób z zespołem metabolicznym lub cukrzycą typu 2) przepisuje się duże dawki - nawet do 1000 mikrogramów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić