Trzyma cukier w ryzach. Chroni DNA przed uszkodzeniami
Chrom jest minerałem, który jest potrzebny organizmowi do zdrowego funkcjonowania. Jakie właściwości chromu zostały najlepiej zbadane w kontekście promowania zdrowia? Odpowiedź może zaskakiwać.
Chrom - długowieczność, kontrola cukru we krwi i ochrona DNA
Chrom odgrywa rolę w szlakach sygnałowych insuliny, które pozwalają naszemu organizmowi kontrolować ilość spożywanego cukru, pomagając zrównoważyć poziom glukozy we krwi i zapewniając nam stabilną energię.
Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?
Badania pokazują również, że chrom może pomóc chronić chromosomy DNA przed uszkodzeniem, co oznacza, że może być w stanie zatrzymać mutacje komórkowe, które prowadzą do różnych chorób przewlekłych.
Ponadto chrom wiąże się z długowiecznością i poprawą zdrowia układu krążenia ze względu na jego rolę w metabolizowaniu tłuszczów, białek, węglowodanów i innych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W czym występuje chrom?
Chrom występuje naturalnie w wielu pełnoziarnistych produktach spożywczych, niektórych rodzajach mięsa, warzywach i ziemniakach. Chrom przedostaje się do organizmu głównie poprzez dietę.
Objawy niedoboru chromu
Większość ludzi codziennie spożywa średnio wystarczającą ilość chromu, aby pokryć swoje zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Niektóre osoby - te, które nie reagują prawidłowo na insulinę - mogą jednak cierpieć na jego niedobory.
Do objawów niedoboru chromu należą m.in. osłabienie kości i utrata masy kostnej, nieodpowiedni poziom cukru we krwi, zmęczenie, zły stan skóry, niska koncentracja i słaba pamięć, pogorszenie stanu wzroku, zmiany nastroju, wagi i apetytu, opóźniony czas gojenia się ran i większe ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu oraz powikłań kardiologicznych.
Zobacz także: Wampiry energetyczne. To dlatego ciągle jesteś zmęczony
Suplementacja chromem
Szczególną uwagę na podaż chromu powinny zwracać uwagę osoby borykające się insulinoopornością i cukrzycą. Chrom powinien pomagać im kontrolować poziom cukru we krwi, zaleca się więc jego suplementację. Wielu ekspertów w dziedzinie żywienia zaleca 200 mikrogramów dziennie, ale w niektórych przypadkach (u osób z zespołem metabolicznym lub cukrzycą typu 2) przepisuje się duże dawki - nawet do 1000 mikrogramów.