Zbija cukier i ciśnienie. Chroni serce przed zawałem

1

Badania potwierdziły, że spożywanie soku z granatów reguluje ciśnienie krwi, obniża stężenie złego cholesterolu LDL w organizmie i chroni nas przed stanami zapalnymi i infekcjami. Sprawdź, jakie inne zdrowe właściwości posiada sok z tych pysznych owoców.

Sok z granatu
Sok z granatu (Getty Images)

Prozdrowotne właściwości soku z granatów

Sok z granata zawiera antyoksydanty, dzięki którym napój pozytywnie wpływa na naszą kondycję zdrowotną. Te związki chemiczne niszczą wolne rodniki, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Eksperci żywieniowi polecają picie soku z granatu osobom cierpiących na cukrzycę lub nadciśnienie.

Liczne badania wykazały, że osoby pijące sok z owoców granatu są mniej narażone na choroby układu krążenia, zawał i udar mózgu.

Kolejną zaletą soku jest korzystny wpływ na wątrobę i nerki. Picie nektaru z granatów jest wskazane przy niewydolności nerek. Ponadto ten sok jest silną bronią w walce z anemią, problemami trawiennymi, a także opóźnia proces starzenia. Odmładza i regeneruje naszą skórę, dzięki czemu prze dłuższy czas będziemy się cieszyć zdrowym i młodym wyglądem.

Sok z granatowca jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i witamin z grupy B. Zawiera również magnez, fosfor, krzem, jod, potas, flawonoidy i garbniki. Dzięki zawartości potasu sok z tych czerwonych owoców wspomaga układ nerwowy, prawidłową pracę mózgu i mięśni. Należy pamiętać, że przedawkowanie potasu może wpływać negatywnie na organizm, dlatego sok z granatu należy spożywać w umiarkowanych ilościach.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić