Kamil S. Sikora| 

Zmniejsza ryzyko udaru o połowę. Pij na czczo

4

Kwas askorbinowy to jedna z najcenniejszych substancji, jaką możemy dostarczyć do naszego organizmu. Odpowiednia dawka witaminy C podnosi odporność i zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dlatego codziennie tuż po przebudzeniu warto sięgnąć po wodę z cytryną. Sprawdź, na jakie dolegliwości pomaga ta prozdrowotna mikstura.

Zmniejsza ryzyko udaru o połowę. Pij na czczo
Woda z cytryną ma niesamowite właściwości (Getty Images, ©Antonio Busiello)

Prozdrowotne właściwości cytryny są wykorzystywane w medycynie naturalnej od wielu wieków. Znajdziemy w niej m.in. witaminę, C, E, witaminy z grupy B, potas, żelazo, sód, magnez i beta-karoten.

Regularne sięganie po wodę z sokiem wyciśniętym z cytryny wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną całego organizmu. Zdaniem ekspertów napój najlepiej przygotować wieczorem i wypić rano przed śniadaniem. Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje.

Poza tym cytryna wpływa korzystnie na gospodarkę kwasowo-zasadową, pomaga oczyścić ciało z toksycznych substancji oraz usprawnia procesy trawienne i metaboliczne.

Włączenie na stałe do swojej diety wody z cytryną pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów i wzmocni naszą skórę. Przeciwutleniacze obecne w tym cytrusie chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Kwas askorbinowy to substancja, która sprawdza się również przy leczeniu kamicy nerkowej. Obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwi, zapobiegając tym samym zawałowi serca, miażdżycy i innym dolegliwościom ze strony układu sercowo-naczyniowego.

To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych wody z cytryną. Wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z European Prospective Investigation into Cancer (EPIC) potwierdziły, że systematyczne dostarczanie odpowiedniej dawki witaminy C do organizmu chroni przed udarem mózgu. Naukowcy przez prawie 10 lat analizowali stan zdrowia 20 649 pacjentów będących w przedziale wiekowym 40-79 lat. Po zakończeniu badań doszli do wniosku, że właściwe stężenie kwasy askorbinowego w krwiobiegu obniża ryzyko udaru mózgu nawet o 42 proc.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić