Kamil S. Sikora| 

Zupa antynowotworowa. Zmniejsza ryzyko ośmiu typów raka

18

Dr Joel Fuhrman to znany na całym świecie lekarz medycyny rodzinnej, ekspert żywieniowy i autor bestsellerowych publikacji dotyczących zdrowego trybu życia. Stworzył on przepis na zupę o niezwykłych właściwościach. Jego zdaniem, regularne sięganie po tę potrawę obniża ryzyko rozwoju aż ośmiu typów chorób nowotworowych.

Zupa antynowotworowa. Zmniejsza ryzyko ośmiu typów raka
Zupa antyrakowa chroni ma właściwości antynowotworowe (Getty Images, Sapphire)

Dr Joel Fuhrman jest światowej sławy dietetykiem, propagatorem zdrowego stylu życia, autorem wielu książek i dyrektorem badań w Nutritional Research Foundation. Lekarz jest twórcą wielu prozdrowotnych receptur, które pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre z groźnych chorób cywilizacyjnych. Jedną z nich jest bardzo popularny przepis na zupę antyrakową.

Włączenie tej potrawy do swojego codziennego menu obniża prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu wątroby, żołądka, okrężnicy, jelita cienkiego i grubego, pęcherzyka żółciowego, odbytnicy oraz trzustki.

Zupa antynowotworowa. Składniki:

  • 1 szklanka fasoli,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 średnie cebule,
  • 3 pory,
  • 1 szklanka orzechów nerkowca albo włoskich,
  • 6 średnich cukinii,
  • 0,25 kg świeżych grzybów,
  • 4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchewki,
  • 2 szklanki soku z selera naciowego,
  • 2 liście kapusty pekińskiej lub 2 gałązki jarmużu.

Sposób przygotowania zupy antynowotworowej

Namoczoną wcześniej fasolę (najlepsza będzie mung) należy wrzucić do dużego garnka i ugotować. W przypadku fasoli mung gotowanie powinno trwać 20 minut, natomiast większą odmianę gotujemy 30-40 minut. Potem do garnka wrzucamy posiekany jarmuż, kapustę lub inny rodzaj zieleniny. Następnie do mieszanki dodajemy pokrojonego na większe kawałki pora oraz pokrojoną na pół cukinię i cebulę.

Po upływie 15 minut cebulę, cukinię i pora wyjmujemy z garnka za pomocą cedzaka i umieszczamy warzywa w kielichu blendera, dodając również połowę orzechów i chochlę wywaru. Składniki dokładnie miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka. Do zupy wlewamy także świeżo wyciśnięty sok z marchwi i selera naciowego, wsypujemy pozostałą ilość orzechów i pokrojone na średniej wielkości kawałki grzyby.

Powstałą mieszaninę gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Żeby zwiększyć walory zdrowotne i smakowe zupy, możemy do niej dodać natkę pietruszki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Tanie wycieczki na wakacje 2022. Ekspertka zdradza najlepsze daty

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić