Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Zwiększa ryzyko chorób jelit. Omijaj z daleka

27
Podziel się:

Regularne jedzenie jogurtów naturalnych niesie za sobą mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Podczas zakupów warto jednak wiedzieć, których jogurtów naturalnych lepiej unikać. Oto kilka cennych wskazówek.

Zwiększa ryzyko chorób jelit. Omijaj z daleka
Jogurt naturalny zawiera cenne bakterie probiotyczne (gram)

Jogurt naturalny korzystnie wpływa na naszą odporność, funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem niektórych groźnych schorzeń, m.in. chorób nowotworowych. Należy jednak pamiętać, że takie działanie będą miały wyłącznie jogurty zawierające bakterie probiotyczne, dlatego przed zakupem warto się upewnić, czy znajdziemy informację o nich na opakowaniu. Uważać z kolei należy na takie dodatki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy sztuczne słodziki. Są one całkowicie zbędne. Co więcej, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, insulinooporności i cukrzycy. Z kolei substancje słodzące powodują biegunki, które wyniszczają florę bakteryjną jelit i przyczyniają się do odwodnienia organizmu.

Składniki, które budzą niepokój w wielu konsumentach to również mleko w proszku oraz białka mleka. I chociaż jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z mleka i kultur bakterii, to zarówno mleko w proszku, jak i białka mleka, to całkowicie bezpieczne dodatki. Mają one za zadanie nadać jogurtom bardziej kremową konsystencję.

To, na co należy uważać, to konserwanty i substancje zagęszczające. W niektórych jogurtach możemy też znaleźć sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu. Tych składników lepiej unikać. Szkodliwy dla naszego organizmu jest aspartam, który producenci również często dodają do jogurtów naturalnych - zwłaszcza tych reklamowanych jako produkty ''light''. W nadmiernych ilościach aspartam może uszkadzać jelita, powodować biegunki i wzdęcia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Agatka
7 miesięcy temu
Chwala ! PRODUCENTOM .KTORZY NAJCZESCIEJ POD SYMBOLEM / CYFERKI?\ UKRYWAJA PRAWDZIWY SKAD WSZYSTKIEGO .CO JEMY . OCZYWUSCIE DUZA ZASLUGA DO DOPUSZCZENIA TEGO " WSZYSKIEGO" NA RYNEK DLA " WYUCZONYCH" TZW .KONTROLEROW ? ZYWNISCI I NIESTETY LEKOW BO I W NICH JEST NA MAXA POLEPSZACZY .
wał pisu
7 miesięcy temu
polski wał spowoduje,że nawet na taki zły jogurt niedługo nie będzie cię stać!!!!zobaczysz
Fakt
7 miesięcy temu
Zamknąć fabryki tej trucizny a ich właścicieli do więzień
qustav
7 miesięcy temu
Raz jedz, bo zdrowe, za chwilę szkodliwe. To może wkładać i nie wyciągać, bo też zaszkodzi?
Chudy
7 miesięcy temu
Jedzenie jest szkodliwe dla zdrowia
Usa
7 miesięcy temu
Nikt się nie boi Rosji bo Putin jest odpowiedzialny Każdy się boi USA bo używają bomb atomowych i sieją zniszczenie Albo wirusów jak w Chinach czyli broni biologicznej Dlatego że jest to wojna USA to wszyscy murem za usa Na wp. Pokazywali symulacje USA co będzie jak atom wybuchnie w Warszawie Oni tak straszą polityków Sprzeciwiasz się USA Będzie bombka Tyle że zwala na ruskich Media są ich Hegemonia USA oznacza świat bogatych i niewolnikow bez prawa do opieki medycznej czy nauki Putin jest człowiekiem za dobre ma serce na walkę z usa
grek
7 miesięcy temu
Katolicy , dziś Środa Popielcowa, chodźmy do kościołów bo po Mszy Świętej jest zbiórka pieniędzy dla Ukrainy
:-|
7 miesięcy temu
Skoro jest tyle smieciowego jedzenia to dlaczego nie zakazali stosowania tych składników w produktach? Wciskają kit ze coś jest dobre jak np maslo ale zapominaja dodać że i ono może być robione po kosztach z jakieś brei mlekopodobnej. Nakazać producentom oznaczania co jest naturalne a co z brejocośtam składnika żeby biło to po oczach. I zakazać używania słowa "naturalne" jeśli ma syf składnik (pomijając te co chronią produkt przed bakteriami). I w końcu weźcie się za pieczywo! Brak widocznej listy składu na szafkach czy na naklejce na produkcie choć inne rzeczy w sklepie to muszą to mieć! Moj brat piekarz raz zapomniał w domu kartki z przepisem na chleb, bułki i paczki. Bylo to kilka lat temu jak miał jeszcze praktyki. Mama znalazła ta listę (szkoda że nie zajrzała co dokładnie tam pisało i nie zrobiła fotki) i mu o tym powiedziała. Trochę był przerażony i spytała co się tak denerwuje jakby to wszystko miało truciznę w sobie - odpowiedział że dla niej lepiej że nie wie z czego pieczywo jest robione. Dodam ze pracuje od lat jako piekarz w jednym z Lew**tanow ;-) i miał też tam praktyki. Po tej akcji ograniczyłam do minimum spożycie pieczywa. To już nie to samo co kiedyś. teraz bardziej przypomina to coś co mają w USA i wytrzyma tydzień bez zepsucia.
loganty
7 miesięcy temu
Jak je omijać z daleka,jak stoją obok siebie na półce w sklepie...
filip
7 miesięcy temu
no to dalej, których producentów unikać ? Jakieś konkretne firmy?
Doris
7 miesięcy temu
Skoro tak wiele dodatkow do żywności to produkty szkodliwe dla zdrowia, to dlaczego się na to zezwala producentom??! Może tym się zainteresujcie, bo tylko straszycie ludzi i okazuje się, ze nie ma co jeść!
Vince
7 miesięcy temu
Jak aspartan jest szkodliwy, to za co płacą z budżetu tym pier dzącym w stołki pracownikom z sanepidu? Ten aspartan powinien być zakazany w naszym kraju.
Lekarz psychi...
7 miesięcy temu
Mam jeszcze wolne terminy.
Lekarz psychi...
7 miesięcy temu
Oglądanie wiadomości TVP powoduje raka oczu i jelita grubego
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić