Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Mogą prowadzić do ostrego zapalenia trzustki, podnoszą trójglicerydy

144

Zbyt wysokie stężenie trójglicerydów jest równie niebezpieczna jak wysoki cholesterol. Zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób. Jeżeli okaże się, że nasz lipidogram jest nieprawidłowy, powinniśmy wyeliminować z naszej diety niektóre produkty spożywcze. Dotyczy to nie tylko tłuszczów zwierzęcych, ale także niektórych warzyw i owoców.

Mogą prowadzić do ostrego zapalenia trzustki, podnoszą trójglicerydy
Niektóre warzywa mogą podnosić poziom trójglicerydów we krwi

Kukurydza i groch

Osoby ze zbyt wysokim poziomem trójglicerydów we krwi powinny ograniczyć spożywanie produktów, które zawierają znaczne ilości fruktozy. Sporo tego cukru prostego znajdziemy w kukurydzy i grochu. Ich nadmierne spożywanie może przyczyniać się do odkładania blaszek miażdżycowych.

Zbyt duża ilość fruktozy w diecie sprawia, że nasze ciało magazynuje nadmiar cukru, zamiast przerobić go na energię. Jeżeli masz nieprawidłowy poziom trójglicerydów, to lepiej sięgnij po brokuły, kalafiora lub kapustę.

Fasola

Wprawdzie fasola jest bogatym źródłem cennego błonnika pokarmowego, ale znajdziemy w niej również cukry proste. Dotyczy to zwłaszcza gatunków odznaczających się dużymi nasionami.

Osoby z wysokim stężeniem trójglicerydów w krwiobiegu nie muszą całkowicie rezygnować z jedzenia fasoli. Powinny po prostu wybrać czarną fasolę, która ma w sobie mniej fruktozy i więcej włókna pokarmowego.

Daktyle, rodzynki, suszone morele

Sporo cukrów prostych mają w sobie suszone morele, daktyle, rodzynki i figi. Spożywając regularnie duże ilości tych produktów, podnosimy poziom trójglicerydów w organizmie. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest uzupełnienie codziennej diety w takie owoce jak wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, borówki i grejpfruty.

Pamiętajmy, że zbyt wysokie stężenie trójglicerydów we krwi zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, miażdżycy i ostrego zapalenia trzustki. Żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych, unikać smażonych, tłustych i ciężkostrawnych potraw, wysokoprzetworzonej żywności i wypijać codziennie odpowiednią ilość wody. Bardzo istotna jest także regularna aktywność fizyczna i odstawienie alkoholu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić