Zwiększa ryzyko raka trzustki o 20 procent! Lepiej odstawić

14

Każdego dnia jesteśmy narażeni na działanie rakotwórczych składników znajdujących się w żywości. Dowiedz, których produktów w szczególności trzeba unikać.

Rakotwórcze przekąski. Unikaj ich!
Rakotwórcze przekąski. Unikaj ich! (Getty Images)

Kiełbasa

Według WHO mięso przetworzone, z którego zrobiona jest kiełbasa, wykazuje działanie rakotwórcze. Potwierdzają to liczne badania, m.in. te przeprowadzone przez szwedzkich naukowców.

Badacze wykazali, że u osób spożywających 50 g przetworzonego mięsa w kiełbasie dziennie, prawdopodobieństwo rozwoju raka trzustki wzrasta aż o 19 proc. Jeszcze bardziej szkodliwa jest kiełbasa przyrządzona na grillu. 200 g tego przysmaku dostarcza do organizmu 100 razy więcej rakotwórczych substancji niż wypalenie 20 papierosów.

Popcorn z mikrofalówki

Opakowanie popcornu przeznaczonego do podgrzania w mikrofalówce zawiera kwas perfluorooktanowy.

Badania potwierdzają, że ta substancja może negatywnie wpływać na zdolności rozrodcze u ssaków. Poza tym diacetyl, odpowiadający za maślany smak prażonej kukurydzy niebezpiecznie zwiększa ryzyko raka pęcherza, nerek oraz płuc.

Żywność w puszkach

Są tanie, smaczne i mają długi termin przydatności, jednak polimerowa powłoka zawierająca bisfenol A, która wyściela wnętrze puszki może przyczynić się do rozwoju raka piersi i prostaty. Bisfenol A zaburza prawidłowe funkcjonowanie hormonów w całym ciele, czego efektem mogą być otyłość i cukrzyca. Coraz więcej państw uznaje go za szkodliwy i niebezpieczny.

Napoje gazowane

Poza cukrem i konserwantami, napoje gazowane zawierają 4-metyloimidazol. Według najnowszych badań wypicie już zaledwie 500 ml tego typu napoju w ciągu dnia, dwukrotnie zwiększa ryzyko nowotworu trzustki.

Chipsy

Te smaczne przekąski mają w swoim składzie szkodliwe dla naszego organizmu konserwanty, tłuszcze trans oraz ogromne ilości soli, która w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Chipsy zawierają również akrylamid, który wykazuje działanie rakotwórcze. Warto wiedzieć, że występuje on również w papierosach. Badania dowodzą, że to substancja, która zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić