Alarmujące wyniki badań. Kolejny produkt na liście rakotwórczych

15

Pieczywo tostowe może zwiększać ryzyko zachorowania na rak. Takie informacje podała do wiadomości brytyjska Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Akrylamid to związek o działaniu rakotwórczym
Akrylamid to związek o działaniu rakotwórczym (Getty Images)

*Rakotwórcze właściwości wykazuje akrylamid *– toksyczna substancja, która powstaje w momencie wystawienia węglowodanów na działanie wysokiej temperatury (powyżej 120 stopni Celsjusza). Dotyczy to obróbki cieplnej produktów skrobiowych.

Ten sam trujący związek chemiczny występuje także w kawie, chipsach, chrupkach kukurydzianych, chlebie, płatkach śniadaniowych, ciastkach, frytkach i innych pieczonych, grillowanych czy smażonych potrawach. Im dłuższy proces obróbki termicznej, tym więcej akrylamidu powstanie.

Akrylamid to substancja powiązana z ryzykiem rozwoju nowotworów, głównie raka płuc, wątroby i nerek. Potwierdziły to badania opublikowane w 2019 r. w ''Genome Research'. W 2001 r. Komitet Naukowy ds. Toksyczności, Ekotoksyczności i Środowiska stwierdził, że nadmierne spożycie akrylamidu zwiększa też ryzyko rozwoju nowotworu jajnika, piersi, przełyku, trzustki i endometrium.

Związek ten uznawany jest za neurotoksyczny, a to oznacza że może uszkadzać układ nerwowy człowieka. Wywołuje też drgawki, mrowienie i drętwienie kończyn, mutacje genów, osłabienie kończyn i problemy z utrzymaniem równowagi.

Do organizmu akrylamid dostaje się poprzez układ oddechowy, przewód pokarmowy, a także skórę. O wysokiej zawartości tego toksycznego toksycznego związku w produkcie świadczy brązowy lub ciemniejszy kolor. Szacuje się, że akrylamid jest obecny w co trzecim produkcie spożywczym.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić