Aneta Michałowska| 
aktualizacja 

Piwo idealne do kuchni. Sprawdzi się lepiej niż olej

8

Łyżka chmielowego napoju ma 75 kalorii, a oleju 120.

Piwo idealne do kuchni. Sprawdzi się lepiej niż olej
(flickr.com, Darren Moloney)

Tam, gdzie to możliwe, warto zastępować olej piwem. To zdrowsza i mniej kaloryczna metoda przy. Na przykład zamiast smażyć mięso na tłuszczu roślinnym, lepiej je udusić w ciemnym piwie. Zmiana wpłynie korzystnie także na smak potrawy. Dodawanie piwa do różnych dań (począwszy od pieczonego kurczaka, na cieście czekoladowym skończywszy) staje się kulinarnym trendem. Dietetyk Toby Amidor przekonuje, że zatrzymuje ono w produktach witaminy i minerały, które zazwyczaj znikają podczas podgrzewania. To dlatego, że alkohol wyparuje z dania jako pierwszy.

Bursztynowy napój zawiera witaminy z grupy B, magnez, fosfor i potas. Spożywanie piwa (zwłaszcza ciemnego) w umiarkowanych ilościach chroni przed chorobami serca. Według naukowców z Uniwersytetu Pensylwanii trunek może wzmacniać kości. To zasługa zawartego w nim krzemu, który przyczynia się do wzrostu tkanki kostnej.

Zalecamy jednak ostrożność. Nadmiar alkoholu jeszcze nikomu nie wyszedł na zdrowie.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić