Radosław Opas
Radosław Opas| 

Kawa ratuje zdrowie. Przełomowe badania z udziałem Polaków

76

Według najnowszych badań picie do 4 filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a także obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Wyniki opracowano na podstawie analizy przeprowadzonej m.in. na grupie badanych w Polsce.

Kobiety piją kawę w kawiarni
Kobiety piją kawę w kawiarni (iStock.com, bernardbodo)

Kawa ma zbawienny wpływ na organizm człowieka

Picie kawy może przynieść świetne efekty. Badacze pracujący na Uniwersytecie Nawarry w Hiszpanii oraz eksperci z włoskiego Uniwersytetu w Katanii przestudiowali związek między spożyciem aromatycznego napoju z ziaren a tzw. zespołem metabolicznym.

Co to jest zespół metaboliczny? Rozumiany jest on jako zbiór czynników zwiększających ryzyko rozwoju np. cukrzycy czy miażdżycy i ich powikłań sercowo-naczyniowych.

Kawa chroni przed groźnymi chorobami

Jak się okazało, warto pić kawę. Osoba, która pije od 3 do 4 filiżanek kawy dziennie, ma aż o 25 proc. mniejsze szanse na zachorowanie na cukrzycę typu 2, w porównaniu do kogoś, kto wypija w ciągu 24 godzin mniej niż 2 filiżanki.

Zobacz także: Kawa nie pomoże na kaca. Powszechny mit obalony

Najwięksi producenci kawy na świecie

  • Brazylia
  • Wietnam
  • Kolumbia
  • Indonezja
  • Honduras
  • Etiopia
  • Peru
  • Indie
  • Gwatemala
  • Uganda

Udział w opracowaniu wyników mieli Polacy. Profesor Giuseppe Grosso z Uniwersytetu w Katanii swoją pracę naukową oparł na wynikach badań nad zespołem metabolicznym przeprowadzonych wcześniej we Włoszech i w Polsce.

Kawa dobra dla kobiety i mężczyzny

Lecznicze skutki picia kawy dotyczą kobiet i mężczyzn. Specjaliści twierdzą też, że częste spożywanie kawy wiąże się ze zmniejszonym o 15 proc. ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Sugerują również, że związki polifenolowe zawarte w tym napoju biorą udział w zapobieganiu zespołu metabolicznemu - donoszą media.

Potrzebne są dalsze badania. Ekspertyzy dokonane przez hiszpańskich i włoskich naukowców zostały zamówione przez międzynarodową organizację zajmującą się badaniem kawy Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC). Należą do niej m.in. takie firmy jak Lavazza, Nestle czy Tchibo. Eksperci podkreślają jednak, że są w pełni niezależni, a do uzyskania pełniejszych wyników konieczne są kolejne długofalowe pomiary.

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić