Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Bartosz Nowak
|

Nigdy nie zaparzaj herbaty w ten sposób. To błąd

36
Podziel się:

Nigdy nie wolno gotować tej samej wody więcej niż raz. To najważniejsza z zasad, którymi postanowił podzielić się brytyjski specjalista od przygotowywania herbaty.

Nigdy nie zaparzaj herbaty w ten sposób. To błąd
(Shutterstock.com)

Wielokrotnie gotowana woda wpływa na smak herbaty. Jest o tym przekonany William Gorman, przewodniczący Tea and Infusions Association, stowarzyszenia zajmującego się każdym aspektem herbaty. Według niego ta sama woda gotowana po raz drugi traci tlen i azot, co sprawia, że zaparzona napój będzie miał obojętny smak. Z tego powodu do czajnika zaleca zawsze wlewać świeżą wodę lub... podgrzewać herbatę, która wystygła, w mikrofalówce. Z naukowego punktu widzenia nie wpłynie to na końcowy smak.

Dobrej jakości herbata to podstawa. Pan Gorman nie ma nic przeciwko pociętym liściom w torebkach, byle były one dobrej jakości. Warto trzymać ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w pokojowej temperaturze. Z kolei herbaty sypanej wystarczy wrzucić do kubka jedną łyżeczkę, nie ma potrzeby używania większej ilości - informuje "Daily Mail".

Na koniec ostatnia rada. Kiedy herbata parzy się już w odpowiedniej wodzie, pora dodać wisienkę na torcie, a więc... trochę mleka. To ewidentnie brytyjska rada, choć przecież i w Polsce znamy bawarkę.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(36)
tee_koneser
5 lata temu
Nieprawda ... Herbatę się zaparza jak na zdjęciu ... Należy trzymać torebkę herbaty dokładnie 1 cm nad taflą wody o temperaturze 95 st. C przez minimum 5 minut. Jak komuś ręka cierpnie, to można podłożyć książki. Taka herbata ma neutralny smak i kolor a co najważniejsze można torebkę używać wielokrotnie !
troll & lemin...
5 lata temu
kilka kropli mleka zapobiega osadowi na ściankach szklanki
Maciej
5 lata temu
To ze bedzie zawierala ogromne ilosci chloru to oczywisce w zaden sposob nie wplynie na smak ! Z chlorem i fenolami po prostu herbata ma szlachetny smak i znakomicie wplywa na zdrowie !
krronos
5 lata temu
Tlen i azot uleciał w czasie pierwszego gotowania, a herbata "odgrzana" w mikrofali ma bardzo paskudny smak
cześ
5 lata temu
Co za brednie. Znowu daliście praktykantowi artykuł do napisania? Mleko do herbaty? Profanacja. Herbatę wlewa się do mleka, bo inaczej mleko traci smak.
stan
5 lata temu
a co z setkami zaleceń od wieków : 'przegotować wodę kilka razy' ?
Syriusz
5 lata temu
Piję tylko herbatę z alkoholem, czasami zapomnę dodać herbaty, wtedy smakuje mi najbardziej !!!
solo
5 lata temu
Zaparzyć liscie w kubku ????? Anglik ztym cos nie tak . a może w czajniczku ?
wojtek lewand...
5 lata temu
mowa oczywiscie o zmiotach z podłogi zapakowanych w ładne saszetki, które Polacy uwielbiają pić
TRex
5 lata temu
Brytyjczycy dodają do herbaty tylko odrobinę mleka, ok.2-3 łyżeczki, natomiast bawarka to prawie pół na pół, więc nie ma żadnych podstaw do porównania!
fred
5 lata temu
tlen wyparowała z wody hehehe.... ale jaja pije sam wodór ....... ale sie przestraszyłem .....
gh
5 lata temu
EEEEEEEEEEEEEU Uwielbiam herbate, ale nigdy nie zaparzam papieru.
madras
5 lata temu
chyba facet jest od rydzyka, albo pisu!
koopa
5 lata temu
Herbatę z mlekiem to można wypić jak się chce przeczyścić...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić