Aneta Michałowska| 

Odkryli, jakie wino Jezus pił w Wieczerniku

20

Choć wiadomo, że podczas Ostatniej Wieczerzy Jezus pił czerwone wino, pozostałe cechy trunku owiane są tajemnicą. Słodkie czy wytrawne? Jaki szczep, który gatunek? Naukowcy odkryli prawdę.

Ostatnia wieczerza
Ostatnia wieczerza (Wikimedia Commons - Uznanie Autorstwa CC BY)

*Napój z pewnością był bardzo aromatyczny. *Dowody archeologiczne wskazują na to, że w regionie bliskowschodnim w okresie życia Chrystusa popularne były ciężkie i skoncentrowane wina. Trudno jednak określić dokładny gatunek winogron, z jakich powstawały. Winorośl w rejonie góry Syjon - bo to tam odbyła się Ostatnia Wieczerza - zaczęto uprawiać ok. 4 tys. lat p.n.e. - informuje "The Independent".

Nieopodal Jerozolimy archeolodzy znaleźli naczynie opatrzone napisem "wino z czarnych rodzynków". To oznacza, że winiarze specjalnie suszyli winogrona i produkowali słodkie, gęste trunki. Znalazły się także naczynia z informacją "wino wędzone" i "bardzo ciemne wino" - mówi prof. Patrick McGovern, ekspert w dziedzinie biologii molekularnej i antropologii z Uniwersytetu Pensylwanii.

*To może tłumaczyć ówczesny zwyczaj rozcieńczania win wodą. *Popularne było dodawanie do nich korzennych przypraw, np. szafranu, cynamonu czy ziarenek granatu. Taki zabieg poprawiał smak trunków. Dlatego wino, które pił Chrystus w Wieczerniku mogło przypominać popularnego u nas zimą grzańca.

*Niewykluczone też, że było bardzo podobne do Amarone. *To klasyczne włoskie wino wytwarzane z podsuszonych winogron. Ma rubinowy kolor i dobrze komponuje się z czerwonym mięsem.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić