Ile trzeba zapłacić za świąteczne ciasta? Lepiej usiądźcie

5

Wielu Polaków nie piecze samodzielnie ciast na święta tylko zamawia w lokalnych cukierniach. Z uwagi na ostatnie podwyżki cen produktów i energii właściciele cukierni musieli podnieść ceny deserów. Ile kosztują świąteczne ciasta w lubelskich cukierniach? Cena mogą przyprawić o zawrót głowy! Chętnych jednak nie brakuje.

Ile trzeba zapłacić za świąteczne ciasta? Lepiej usiądźcie
Ile trzeba zapłacić za świąteczne ciasta? Tanio nie jest! (Adobe Stock, Karol Porwich)

W cukierni "Za kulisami" w Lublinie serniki kosztują 130 zł, a strucle od 110 do 130 zł. Za piernik z powidłami trzeba zapłacić 120 zł.

Ze względu na wzrost kosztów podnieśliśmy ceny o 10 zł. Sytuacja jest kiepska i nie wiemy, co dalej będzie. Pewne jest to, że nigdy nie zejdziemy z jakości. Priorytetem są naturalne składniki i to, że nie używamy sztucznych stabilizatorów. Dlatego postanowiliśmy na symboliczną podwyżkę i zejście z własnej marży. Ponieważ w nowym roku czekają nas kolejne podwyżki wiosenna oferta świąteczna może być jeszcze droższa - tłumaczy Agnieszka Kolibska z restauracji "Za Kulisami" w rozmowie z "Dziennikiem Wschodnim".

Podwyżki nie ominęły także lokalu "Co słodkie to dobre". Sernik nowojorski kosztuje tam 170 zł, a tort marchewkowy 160 zł. Makowiec z bakaliami bez mąki to koszt 200 zł

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sklepy bez obsługi. Przyjmą się w Polsce? "Mamy kilkadziesiąt tys. klientów"

Magdalena Belniak przyznaje, że cena ciast jest u niej o ok. 40 proc. wyższa niż w zeszłym roku. - Nie da się ukryć, że ceny produktów ogromnie wzrosły. Za te świetne jakościowo, trzeba zapłacić naprawdę o wiele więcej. Nie poddaję się jednak i nie szukam tańszych zamienników. Dlatego mimo wzrostu cen wypieków, mam bardzo dużo zamówień. Klienci wiedzą, za co płacą, i że np. torcik marchewkowy będzie po brzegi wypchany orzechami - zapewnia rozmówczyni "Dziennika Wschodniego".

W świątecznej ofercie lubelskiej cukierni "To ci się upiecze" znalazły się m.in. sernik nowojorski z polewą kajmakową w cenie 130 zł, tort piernikowy z pomarańczą za 250 zł i tarta makowo-czekoladowa z żurawiną w cenie 100 zł.

Mimo inflacji zainteresowanie świątecznymi ciastami jest bardzo duże. Już pod koniec listopada klienci pytali o bożonarodzeniową ofertę. Na pieniądze tak naprawdę nie zwracali uwagi, ale wiem, że wszyscy mają teraz trudniej niż do niedawna. Dlatego nie chciałam podnosić cen do poziomu, który pokryłby koszty droższych składników. Stąd decyzja by zmniejszyć średnicę ciast. To niewielka, bo zaledwie centymetrowa zmiana ale z finansowego punktu widzenia jest dla mnie bardzo ważna - mówi Ewelina Księżopolska-Białek, cyt. przez "Dziennik Wschodni".
Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić