To nie żart. Tyle Gessler liczy sobie za pół jajka

7 zł za pół jajka faszerowanego? Tyle trzeba zapłacić w delikatesach "U Fukiera", zarządzanych przez Magdę Gessler. Ceny wielkanocnej oferty najpopularniejszej restauratorki w Polsce mogą przyprawić o zawrót głowy.

Wielkanocna oferta "U Fukiera" cenowo zwala z nóg Wielkanocna oferta "U Fukiera" cenowo zwala z nóg
Źródło zdjęć: © AKPA, delikatesy.ufukiera.pl

Polacy powoli zaczynają przygotowania do Wielkanocy. Ci, którzy nie lubią gotować lub nie mają na to czasu, mogą zamówić gotowe dania z wielu restauracji, które już prezentują swoje świąteczne oferty. W tym roku jednak takie ułatwienie będzie wymagało zajrzenia głęboko do portfela.

Kosmiczne ceny u Magdy Gessler

Ze względu na szalejącą inflację, która w lutym osiągnęła już ponad 18 proc., lokale są zmuszone do znacznego podnoszenia cen.

Obecnie już właściwie nigdzie nie jest tanio, ale prym w dziedzinie drożyzny wiedzie restauracja Magdy Gessler "U Fukiera". Osoby, które planują zaopatrzyć się tam w świąteczne dania, muszą przygotować się na spory wydatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Michel Moran o cenach Magdy Gessler

W delikatesach "U Fukiera" można zakupić zarówno tradycyjne, polskie dania, jak i bardziej wykwintne propozycje. Znajdziemy tu oczywiście żur, który na wielkanocnym stole jest pozycją obowiązkową.

Za 900-mililitrowy słoik tego przysmaku od Magdy Gessler zapłacimy 75 zł. Taka porcja wystarczy na mniej więcej dwie miski zupy.

U Fukiera kupimy też m.in. krem chrzanowy z pulpetami cielęcymi za 79 zł za słoik, bigos na winie za 84 zł za 900 ml, czy białą kiełbasę, która kosztuje 37,50 zł za pół kilograma.

"U Fukiera" można też nabyć dania obiadowe, np. kaczkę. Pieczona w całości kosztuje tam 190 zł. Za kurczaka nadziewanego wątróbką i chałką trzeba z kolei zapłacić 135 zł, a za słoik gołąbków cielęcych 85 zł.

Żurek nie należy do najtańszych
Żurek nie należy do najtańszych © delikatesy.ufukiera.pl

Pół jajka za 7 zł

Śniadanie wielkanocne może uświetnić sałatka jarzynowa (41 zł za 300 g), chleb na zakwasie, którego kilogramowy bochenek wyceniono na 35 zł, czy słoik pasty jajecznej za 33 zł za 200 g.

Największym hitem okazały się jednak jajka faszerowane. 5 połówek jaj faszerowanych pieczarkami kosztuje 35 zł, a tych z dodatkiem wiejskiej szynki - 38 zł. W przeliczeniu daje to odpowiednio 7 i 7,60 zł za jedną połówkę jajka.

Pół jajka kosztuje w przeliczeniu 7,60 zł
Pół jajka kosztuje w przeliczeniu 7,60 zł © delikatesy.ufukiera.pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?