Sekrety szefów kuchni
Oni mają receptę na niemal każdy kuchenny problem. Poznajcie sprytne porady, które sprawią, że wasze dania będą smaczniejsze, a gotowanie stanie się przyjemnością.
Delikatna wołowina
Jeśli twoim celem jest przygotowanie dobrego, miękkiego steka, zamarynuj wołowinę w majonezie. Będzie wtedy miękka.
Intensywny smak potrawy
Jeżeli chcesz go wydobyć, podgrzej wcześniej talerze, na których położysz gorące jedzenie. W przypadku zimnych potraw, wstaw naczynie na 10 min do lodówki.
Oddzielenie żółtka od białka
Wystarczy pusta plastikowa butelka. Wylej całe jajko na talerz, a potem przy pomocy butelki bez nakrętki zassij żółtko do środka.
Puszyste puree
Zamiast zimnego mleka - dodaj świeżo przegotowane. Ziemniaki nie staną się dzięki temu szare i będą lepiej smakowały.
Sposób na stary chleb
Wystarczy go ponacinać, obsypać tartym serem, ulubionymi ziołami i wrzucić na 10 minut do piekarnika. Taka zapiekanka smakuje wybornie.
Zielone awokado
Aby zapobiec jego brązowieniu, trzeba pokropić je odrobiną octu jabłkowego. Możesz także wrzucić awokado do naczynia z posiekaną cebulą, niestety tutaj jest ryzyko przejścia zapachem.
Pewny uchwyt noża
Weź kilka gumek recepturek i owiń nimi ciasno rączkę noża. Odstępy między kolejnymi gumkami ustal na 3-4 cm.
Nieprzyjemny zapach naczyń
Jeżeli twoje talerze pachną rybą czy cebulą i nie możesz się tej woni pozbyć, spróbuj umyć je w wodzie z octem. Na pewno pomoże.
Świeży chleb
Minie zdecydowanie więcej czasu nim chleb straci świeżość, jeżeli wrzucić do pojemnika cząstkę jabłka.
Świeża posiekana cebula
Połóż ją ją na talerzu z gruboziarnistą solą. Ta pozwoli dłużej się cieszyć walorami smakowymi cebuli.