Ukochana kawa
Zaparzenie dobrej kawy to wbrew pozorom prawdziwa sztuka. Ci, którzy nie wobrażają sobie dnia bez filiżanki tego napoju, z pewnością nie pogardzą kilkoma wskazówkami, dzięki którym będą mogli na nowo odkrywać smak kawy.
Miłośnicy kawy na zimno często narzekają, że roztopione kostki lodu czynią ją zbyt rozwodnioną. Jest na to bardzo prosta rada - wystarczy dodać do frappe zamrożone kostki z espresso. Dzięki temu zabiegowi jej smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Mix smaków
Ci, którzy preferują nieco delikatniejszą kawę, z pewnością skuszą się na dodatek w postaci zamrożonych kostek mleka sojowego lub migdałowego opószone cynamonem. Wyglądają fantastycznie!
Rozkokoszona kawa
Kokos i kawa to całkiem udane połączenie smaków. Jeśli dodasz kilka szotów espresso prosto do rozłupanego kokosa, otrzymasz nie tylko pyszny i efektownie wyglądający napój, ale również zapewnisz organizmowi dawkę potasu, magnezu i wapnia.
Alternatywne ulepszacze
Tradycyjną śmietankę i cukier można zastąpić np. łyżeczką oleju kokosowego lub niesolonego organicznego masła.
Solona gorycz
Twoja kawa jest zbyt gorzka? Wcale nie musisz jej słodzić. Szczypta soli pomoże w zwalczeniu nieprzyjemnego posmaku.
Aromatyczne przyprawy
Jeśli jesteś fanem kawy wzbogaconej cynamonem, wanilią lub kardamonem, zadbaj o to, by dodać ulubione przyprawy w odpowiednim momencie. Najlepiej wymieszać je ze zmieloną kawą tuż przed jej zaparzeniem.
Być jak MacGyver
Lubisz świeżo mieloną kawę, ale nie masz w domu młynka? To nie problem, jeśli posiadasz moździerz.
Zdrowe dodatki
Jeśli chcesz, by twoja kawa nabrała walorów zdrowotnych, zacznij dosypywać do niej proteiny w proszku, np. o smaku waniliowym lub czekoladowym.
Na odwrót
Powyższy trik można zastosować również w inny sposób - należy wlać nieco espresso do ulubionego napoju proteinowego.
Posłodź sobie
Kto powiedział, że kawa nie może zostać posłodzona jeszcze przed procesem parzenia? Wymieszaj cukier ze zmieloną kawą - dzięki temu ich smaki lepiej się połączą.
Mleczna pianka
Nie trzeba mieć spieniacza do mleka, by uzyskać piękną piankę. Wystarczy podgrzać mleko w mikrofalówce, a następnie dobrze je wymieszać.
Kawa z niespodzianką
Możliwości wzbogacenia smaku kawy jest mnóstwo. Świetnym sposobem jest np. dodanie do gorącego napoju ulubionej czekoladki.