Awaryjna babka wielkanocna. Jeden składnik sprawi, że będzie pyszna
Miękkie i puszyste ciasto jest nieodzowną częścią świątecznego stołu. Babka jest nie tylko pyszna, ale także pięknie dekoruje stół. Przygotowanie jej wbrew pozorom jest łatwe i bardzo szybkie.
Źródło zdjęć: © Pixabay
Babka wielkanocna to wypiek, który pojawia się niemal na każdym świątecznym stole w Polsce. Sposobów na jej przygotowanie jest wiele i każdy zachwyca czymś innym. Warto spróbować babki z mlekiem skondensowanym - jest puszysta, wilgotna i bardzo słodka.
Prowadzą agroturystykę na Pomorzu. "Wykonujemy wszystkie prace"
Babka wielkanocna. Potrzebne składniki:
- 5 jajek
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka skondensowanego
- aromat rumowy (opcjonalnie)
Babka wielkanocna. Sposób przygotowania:
- wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
- w oddzielnej misce zmiksuj masło z cukrem
- gdy masło będzie puszyste i dobrze utarte dodawaj stopniowo po jednym jajku, wciąż ubijając
- następnie powoli dodawaj mąkę na przemian z mlekiem skondensowanym
- na koniec dodaj aromat
- piecz w formie do babki przez około 40 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza
Gotowe, smacznego! Babkę po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub ulubioną polewą.
Źródło artykułu: o2pl