Marnujemy coraz mniej jedzenia. Statystyki napawają optymizmem
W 2024 r. sprzedawcy przekazali organizacjom pożytku publicznego ponad 25 tys. ton żywności, z czego zmarnowało się jedynie 13 ton. To wynik działań na rzecz ograniczenia marnotrawstwa - informuje PAP.
W 2024 r. sprzedawcy w Polsce przekazali 162 organizacjom pożytku publicznego ponad 25 tys. ton niewykorzystanej żywności. Jak podaje Główny Inspektorat Ochrony Środowiska (GIOŚ), niemal cała ta żywność trafiła do potrzebujących, a zmarnowało się jedynie 13 ton.
Z roku na rok spada ilość przekazywanej żywności
Z danych GIOŚ wynika, że ilość żywności przekazywanej organizacjom pożytku publicznego maleje od dwóch lat. W 2022 r. było to 53,734 tys. ton, a w 2023 r. 26,073 tys. ton.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Słodycze to wróg na diecie. Doktor radzi, co jeść zamiast
Mimo to, liczba organizacji otrzymujących żywność wzrasta, co wskazuje na bardziej racjonalne zarządzanie zasobami przez sprzedawców.
Pomimo poprawy w zarządzaniu żywnością, w Polsce nadal marnuje się ok. 5 mln ton żywności rocznie. Z tego 9 proc. to żywność zmarnowana w placówkach handlowych, a 60 proc. przez konsumentów. GIOŚ zachęca do dzielenia się niewykorzystaną żywnością, np. poprzez jadłodzielnie.
Rząd planuje zwiększenie kar za marnowanie żywności oraz wprowadzenie nowej definicji tego zjawiska. Nowelizacja ustawy przewiduje zwiększenie kar, które mają wynosić od 5 tys. do 15 tys. zł (obecnie jest to od 500 zł do 10 tys. zł - przyp.red.) oraz wprowadzenie obowiązku przeprowadzania kampanii edukacyjnych.