Aldona Brauła

Korea Północna jeszcze bliżej z Chinami. Oświadczenie Kim Dzong Una

Podziel się:

Kim Dzong Un zobowiązał się, że Korea Północna poprawi swoje relacje z Chinami – swoim najważniejszym partnerem handlowym. To odpowiedź na list prezydenta Chin.

Korea Północna jeszcze bliżej z Chinami. Oświadczenie Kim Dzong Una
Kim Dzong Un i Xi Jinping (Getty Images)

Kim Dzong Un wydał w poniedziałek oświadczenie. Powiedział, że Korea Północna poprawi i umocni relacje z Chinami – podaje Yonhap News Agency.

Korea Północna chce umocnić relację z Chinami

Oświadczenie przywódcy Korei nie pojawiło się bez przyczyny. To odpowiedź na list gratulacyjny z okazji 75. rocznicy powstania Partii Robotniczej, który został wysłany na początku tego miesiąca przez prezydenta Chin Xi Jinpinga.

Xi powiedział, że Chiny zamierzają „skuteczne konsolidować i rozwijać” stosunki z Koreą. Chiny to główny partner i dostawca handlowy Korei Północnej. Odpowiada ze sprzedaż żywności, broni czy też paliwa.

Zobacz także: Kim Dzong Un przeprasza swój naród. W tle parada ogromnych pocisków balistycznych

W tym miesiącu Korea Północna zaprezentowała nowy międzykontynentalny pocisk balistyczny, który może uderzyć w dowolną część Stanów Zjednoczonych. Miało to miejsce podczas parady wojskowej z okazji 75. rocznicy powstania Partii Robotniczej.

W Pjongjangu odbyła się wielka defilada wojskowa, na której świętowano założenia partii rządzącej. Podczas wyreżyserowanego spektaklu przedstawiono nowe wyposażenie armii. Część ekspertów uważa, że zaprezentowane pociski są tylko makietami, które miały przestraszyć świat.