Ewelina Kolecka
Ewelina Kolecka| 

Koronawirus był w Chinach wcześniej niż przypuszczano. Podali nową datę

9

Hiszpańscy naukowcy mają teorię, że do pierwszych zachorowań na COVID-19 doszło jeszcze w październiku 2019 roku. Przedstawili czynniki biologiczne i społeczne, które w tamtym czasie mogły przyczynić się do rozprzestrzenienia koronawirusa.

Dotychczas naukowcy przypuszczali, że koronawirus pojawił się w Chinach na przełomie listopada i grudnia
Dotychczas naukowcy przypuszczali, że koronawirus pojawił się w Chinach na przełomie listopada i grudnia (Getty Images)

Badania zostały przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Barcelońskiego. Jak dowodzą w artykule opublikowanym w czasopiśmie medycznym "Frontiers in Medicine", pierwsze infekcje występowały losowo, więc władze nie zorientowały się, że mają do czynienia z początkami epidemii.

Koronawirus: pierwsi Chińczycy chorowali na COVID-19 w październiku

Naukowcy przypominają, że jesienią w Chinach w krótkim odstępie czasu miały miejsce trzy masowe uroczystości. Jak twierdzą, był to jeden z czynników, które przyczyniły się do rozprzestrzenienia się koronawirusa wśród społeczeństwa.

W trakcie uroczystości pojawiło się zapotrzebowanie na żywność. Naukowcy z Uniwersytetu Barcelońskiego uważają, że uczestnicy zabaw spożywali m.in. mięso egzotycznych zwierząt, w tym właśnie tych zarażonych koronawirusem. W ten sposób zaistniały trzy warunki, które są konieczne do rozpoczęcia epidemii: do ludzkiego organizmu dostał się patogen, chorzy byli w stanie zarażać innych, a okoliczności sprzyjały temu, by zakażali się na masową skalę. Jako obszar, którego warunki są najbardziej dogodne do rozwijania się koronawirusa, wskazali obszary wiejskie.

Zobacz także: Zobacz też: Łuskowce kluczem do szczepionki. Są odporne na koronawirusa

Badacze uważają, że nie tylko spożywanie mięsa mogło doprowadzić do zarażenia. Wskazują również na popularność wśród Chińczyków tradycyjnej medycyny, opierającej się m.in. właśnie na produktach pochodzenia zwierzęcego. Wyrazili obawy, że jeśli społeczeństwo nie zrezygnuje z tych zwyczajów, kolejna pandemia będzie tylko kwestią czasu.

Wystąpią inne pandemie. To tylko kwestia prawdopodobieństwa i czasu. Obecnie ryzyko pojawienia się (pandemii – przy. red.) wynika głównie z koronawirusów, arbowirusów i wirusów grypy. Rządu muszą [...] przygotować się do powstrzymania następnej pandemii w jej pierwotnym środowisku, zamiast tylko reagować i wywoływać długoterminowe zniszczenie naszego społeczeństwa i gospodarki, które ma obecnie miejsce – cytuje naukowców "One India".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić