Kotlety mielone Magdy Gessler. Dodaj jeden składnik, a wyjdą fenomenalnie
Kotlet mielony to, obok schabowego, gwiazda polskich stołów. Najpopularniejsza polska restauratorka Magda Gessler zdradziła swój sprawdzony przepis na to tradycyjne danie. Wystarczy dodać jeden sekretny składnik, by mielone wyszły idealnie, jak przed laty u babci.
Kluczem do pysznych kotletów mielonych jest oczywiście dobrej jakości mięso. Nie może być za chude, dlatego najlepiej smakuje połączenie wieprzowiny z wołowiną. Takie mielone będą soczyste i wyraziste w smaku. Magda Gessler do swoich kotletów dodaje jeden specjalny składnik, dzięki któremu są jeszcze smaczniejsze. To zeszklona na maśle cebulka.
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Potrzebne składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 50 g masła
- Pół szklanki mleka
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- 50 ml wody
- Sól i pieprz
Czytaj także: Dzieci je uwielbiają. Przepis na klopsiki jak z Ikea
Przepis na kotlety mielone Magdy Gessler. Sposób przygotowania
- Kajzerkę namocz w mleku.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
- Namoczoną kajzerkę przemiel w maszynce do mielenia.
- Zeszkloną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, wodę, sól i pieprz dodaj do mielonego mięsa. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Kotlety uformuj w dłoniach, obtocz dokładnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą zarumienione na zewnątrz i soczyste w środku.
Mielone najlepiej komponują się z ziemniaczanym purée i surówką, buraczkami czy mizerią. Życzymy smacznego!