Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Szef kuchni z gwiazdką Michelin zdradził trik. Wykorzystaj to w domu

9
Podziel się:

Pieczone ziemniaki to idealny dodatek do niemal każdego obiadu. Ich przygotowanie wydaje się banalnie proste, ale trzeba znać odpowiedni sposób, by wyszły pyszne i chrupiące. Szef kuchni nagrodzony gwiazdką Michelin zdradził trik, dzięki któremu pieczone ziemniaki zawsze będą perfekcyjne.

Szef kuchni z gwiazdką Michelin zdradził trik. Wykorzystaj to w domu
Przepis na pieczone ziemniaki jak z restauracji (Getty Images, john shepherd)

Tom Kerridge to brytyjski szef kuchni z gwiazdką Michelin. Ekspert zdradził niezawodny sposób na idealne pieczone ziemniaki. To świetny dodatek nawet do najbardziej wystawnego obiadu czy uroczystej kolacji. Z przepisem specjalisty będą smakować jak w najlepszej restauracji.

Pieczone ziemniaki jak w restauracji. Potrzebne składniki

  • 8 dużych ziemniaków, obranych i pokrojonych na równe kawałki.
  • Olej roślinny lub smalec.
  • Sól.

Przepis na perfekcyjne pieczone ziemniaki

  • Obrane, umyte i pokrojone ziemniaki wrzuć do dużego garnka z osoloną wodą.
  • Doprowadź do wrzenia, gotuj przez około 20 minut, a następnie ziemniaki odcedź na durszlak i odstaw do ostygnięcia i obsuszenia w temperaturze pokojowej. Na ziemniakach powinna samoistnie utworzyć się lekko przesuszona skórka. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Na blaszkę z wysokimi ściankami wylej olej lub smalec i rozgrzej go w piekarniku, aż tłuszcz będzie naprawdę gorący.
  • Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, na blaszce umieść ziemniaki, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy nimi.
  • Wstaw blachę z powrotem do piekarnika na 40 minut, co 10-15 minut obracaj ziemniaki, by były dobrze podpieczone z każdej strony.
  • Upieczone ziemniaki posyp solą dla lepszego smaku.

Tak przygotowane ziemniaki staną się chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. Idealnie będą pasować do każdego rodzaju mięsa czy pieczonych warzyw. Smacznego!

Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Aga
3 miesiące temu
Gotować i piec i jeszcze co:-) Pieczone to pieczone po co tyle się babrać
sad
3 miesiące temu
ja kiedys pracowalam,tylko w innym zawodzie niz kuchennym,u szefowej restauracji ,tylko juz na emeryturze,jak zaczela gotowac obiad,to tak od godz.rannej 10 rano ,do 13 00i kazdego dnia 3 godz.jej codziennie wychodzilo,ugotowanie sobie obiadu i dopieszczenie w detalu tego obiadu nie pwoiem zeby bylo jedzenie zle,bo jednak jadalam te jedzenie,ale ktore jedzenie nie bedzie dobre jak sie nad nim skacze przez 3 godz.i ten obiad 3 godz.skonsumowalysmy w ciagu pol godz.
Easy
3 miesiące temu
Obróbka termiczna ziemniaka przez ponad godzinę..a po co ?
Ellen
3 miesiące temu
Piekę pokrojone w rękawie z małą ilością oleju nie przewracam a po 15 max 20 minutach są pyszne i chrupiące
Jakaja
3 miesiące temu
Po 20 min gotowania to ziemniaki się rozkręca
Emeryt
3 miesiące temu
Eureka
sisi
3 miesiące temu
dziwny przepis, ja wkładam surowe pokrojone, z przyprawą i polane odrobiną oleju ziemniaki razem z mięsiwem po 40min. są chrupiące i przypieczone w środku mięciutkie
Smarzek
3 miesiące temu
szeregowi ludzie są dla siebie przyjaźni, polityka, religie i media robią z nich nastawionych durniów- stąd brak komentarzy i cenzura...
tak pytam
3 miesiące temu
A podali co się dzieje w piekarniku kiedy smalec jest rozgrzany do 180 stopni ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić