aktualizacja 

Azja się nimi zajada. Niewielu ma świadomość, że rosną w całej Polsce

105

Grzyby mun kojarzy każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. To niezwykle popularny dodatek do potraw chińskich czy japońskich. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę, że rosną one także w Polsce. Grzyby mun, czyli uszaki bzowe, można spotkać w całym kraju. Nie dość, że grzyby te potrafią uświetnić każde danie, to w dodatku mają wiele prozdrowotnych właściwości.

Azja się nimi zajada. Niewielu ma świadomość, że rosną w całej Polsce
Uszaki bzowe - polskie grzyby mun (Getty Images, Jia Liu)

Polskie lasy to królestwo nie tylko borowików, podgrzybków czy kani. Można w nich spotkać mnóstwo innych smakołyków, o których z jakiegoś powodu wiele osób nie ma pojęcia. W naszych rodzimych kniejach rosną m.in. grzyby, które są niezwykle cenione w kuchni azjatyckiej, a w Polsce nieco lekceważone. Najwyższy czas to zmienić!

Uszak bzowy - polski grzyb mun

Chodzi o uszaki bzowe, potocznie zwane także grzybami mun lub chińskimi smardzami. Grzyby mun z pewnością zna każdy, który interesuje się kulinariami. To jeden z podstawowych składników potraw azjatyckich.

Można ich skosztować w każdej chińskiej restauracji, są też łatwo dostępne w sklepach, zwykle znajdują się w dziale "kuchnie świata". Panuje przekonanie, że grzyby te rosną wyłącznie w Azji. Nie jest to jednak zgodne z prawdą. W Polsce gatunek ten jest bardzo powszechny.

Przygotowując azjatycką potrawę nie trzeba zatem biec do hipermarketu, a wystarczy udać się na spacer z koszykiem. Naprawdę warto, gdyż uszaki mają niezliczoną liczbę zalet.

Cenione przez kucharzy i lekarzy

Uszaki nie posiadają zbyt wyrazistego smaku, lecz są cenione w kuchni przede wszystkim za swoją chrząstkowatą konsystencję. Dodają potrawom chrupkości i wzbogacają ich strukturę. Sprawdzają się w zupach, sosach czy daniach z ryżem. Można je także ususzyć. Są niskokaloryczne, a za to bogate w błonnik, białko i witaminy.

To jednak nie wszystko. Uszaki bzowe posiadają wiele właściwości leczniczych, dlatego od wieków są stosowane w chińskiej medycynie ludowej. Grzyby te stymulują układ odpornościowy organizmu, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Oprócz tego wykazują działanie antynowotworowe i przeciwzakrzepowe.

Jak rozpoznać polskiego grzyba mun?

Uszaki rosną na drzewach, najczęściej na bzie czarnym, ale można je spotkać także na wielu innych gatunkach liściastych, np. klonach i olchach. Nie są zbyt wybredne - rosną przez cały rok, nie tylko w lasach, ale nawet w parkach, ogrodach, czy przy drogach.

Uszaki, jak sama nazwa wskazuje, przypominają kształtem ucho. Owocniki są brązowe i powyginane, a ich powierzchnia matowa, delikatnie "zamszowa". Osiągają wielkość nawet do 10 cm.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Zobacz także: Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić