Czym różnią się grzyby duszone od tych po mazursku? Sekretem jest jeden składnik

2

Sezon na grzyby w pełni. W lesie prześcigają się grzybiarze, na targowiskach handlarze a w domu rodzinni kucharze. Kto więcej grzybów nazbiera, kto więcej grzybów kupi i ile za nie zapłaci i wreszcie - co z tych grzybów zostanie przyrządzone.

Czym różnią się grzyby duszone od tych po mazursku? Sekretem jest jeden składnik
Miód do grzybów? Ten przepis może pozytywnie zaskoczyć (Pixabay, JerzyGorecki)

Najpopularniejsze dania z grzybów to niewątpliwie przetwory. Dary lasu możemy też nadziewać, dodawać do jajecznicy, przygotowywać z nich sosy lub aromatyczną zupę grzybową. Nie brakuje też fanów grzybów duszonych. Jednym z przepisów na tego rodzaju grzyby są grzyby po mazursku. Ich sekret tkwi...w miodzie.

Po ten składnik rzadko kiedy sięgamy w trakcie przyrządzania grzybowych potraw. Kojarzą nam się one głównie z wytrawnymi czy też słonymi smakami. Tymczasem miód idealnie współgra z ziołami, jakie pojawiają się w tym przepisie.

Grzyby po mazursku - składniki:

  • ok. 1 kg mieszanki grzybów leśnych (mogą to być zarówno podgrzybki, jak i koźlaki, maślaki, kurki czy borowiki)
  • 30 g masła
  • duża cebula
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jagody jałowca
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Grzyby po mazursku - sposób przygotowania

  • oczyszczone grzyby pokroić na połówki lub ćwiartki
  • masło rozgrzać na głębokiej patelni i wrzucić zgniecione jagody jałowca i rozmaryn, a po chwili posiekaną cebulę
  • kiedy cebula się zeszkli, dodać grzyby i smażyć 3-4 minuty co chwilę mieszając
  • wlać około 100 ml wody i dusić na małym ogniu 20 minut (można dolać trochę więcej wody, jeżeli zbyt szybko wyparuje)
  • doprawić grzyby miodem, śmietaną, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
  • dodać posiekaną natkę pietruszki

i gotowe!

Ten przepis idealnie sprawdzi się w okresie jesiennych przeziębień. Miód wzmocni naszą odporność, a zarówno rozmaryn jak i jałowiec mają właściwości przeciwbakteryjne.

Zobacz także: Smacznego: przepis na placuszki dyniowe
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić