Masz w domu jajka? Lepiej biegnij do lodówki. GIS ostrzega

50

GIS opublikował nowe ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem dotyczy ono podstawowego produktu spożywczego - jajek. Jeśli niedawno zaopatrywaliście się w jajka w sklepie, lepiej czym prędzej biegnijcie do lodówek. Niektóre partie mogą być skażone salmonellą.

Masz w domu jajka? Lepiej biegnij do lodówki. GIS ostrzega
GIS ostrzega przed spożyciem niektórych partii jajek (Pixabay)

W środę 31 maja Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o niebezpieczeństwie związanym ze spożyciem niektórych partii jajek. Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazały obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek "Jaj Królewskich", pakowanych po 10 sztuk.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie - GIS podaje w komunikacie.

Uważajcie na te jajka. Ich spożycie może być niebezpieczne dla zdrowia

Spożywanie jajek skażonych salmonellą jest niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie bez uprzedniej obróbki termicznej. Warto też pamiętać, że bakterie znajdujące się na skorupkach mogą przenieść się na inne powierzchnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zepsute mięso w lodówce. Tych kilku oznak lepiej nie lekceważyć

Zjedzenie surowego produktu objętego komunikatem GIS może prowadzić do zakażenia się chorobą zwaną salmonellozą. Choroba ta jest bardzo groźna, szczególnie dla dzieci. Obejmuje takie objawy jak nudności, wymioty czy krwista biegunka. W skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiertelnym odwodnieniem organizmu.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt:

  • Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
  • Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023

Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

GIS poinformował, że Inspekcja Weterynaryjna wszczęła w tej sprawie postępowanie wyjaśniające. Właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO" podjął się wycofania produktu z rynku. Skażone jaja zostaną przekazane do utylizacji.

Trwa ładowanie wpisu:twitter
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić