Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Nie żyje Ali Ahmed Aslam, twórca legendarnego przepisu

0

Zmarł Ali Ahmed Aslam, który jest uważany za twórcę legendarnego przepisu na kurczaka tikka masala. Szef kuchni pochodził z Pakistanu, ale całe życie mieszkał w Glasgow. Miał 77 lat.

Nie żyje Ali Ahmed Aslam, twórca legendarnego przepisu
Twórca przepisu na kurczaka tikka masala nie żyje. (YouTube)

Ali Ahmeda Aslama zmarł 19 grudnia. Informację o tym przekazano na Facebooku restauracji Shish Mahal w Glasgow. Ali Aslam był jej właścicielem.

Zmarł twórca przepisu na kurczaka tikka masala

Pan Ali zmarł dziś rano… Wszyscy jesteśmy całkowicie zdruzgotani i ze złamanym sercem. Restauracja będzie zamknięta przez najbliższe 48 godzin - zapisano w poście.

Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala. To danie uchodzi za najpopularniejsze z kuchni indyjskiej i jest znane na całym świecie. Aslam powiedział, że wymyślił ten przepis w połowie lat 70, kiedy jeden z jego klientów poskarżył się, że jego tradycyjny kurczak tikka jest zbyt suchy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Oszustwa noclegowe. Na co zwrócić uwagę, by nie paść ofiarą krętaczy?

Szef kuchni miał następnego dnia dodał do kurczaka tikka, pomidory i śmietanę. Media podkreślają, że nie można zweryfikować tej historii. Autorstwo receptury przypisuje sobie wielu restauratorów i trudno jest określić dokładne pochodzenie kurczaka tikka masala.

W 2009 roku polityk z Glasgow prowadził kampanię na rzecz przyznania kurczakowi tikka masala statusu chronionego dziedzictwa miasta. Wniosek został jednak odrzucony po tym, jak wiele kilka innych lokali z całej Wielkiej Brytanii zgłosiło roszczenia do dania. Wiele osób uważa, że tikka masala pochodzi z Azji Południowej. Monish Gurjal, szef popularnej indyjskiej sieci restauracji Moti Mahal, twierdzi, że jego dziadek był pierwszy i podawał kurczaki tikka masala już w 1947 roku.

Aslam pochodził z Pakistanu. Jako mały chłopiec przybył do Glasgow w Szkocji. Od zawsze pasjonował się gotowaniem, a 1964 otworzył swoją restaurację Shish Mahal, która nadal działa i cieszy się ogromną popularnością.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyjątkowa tradycja na południu Francji. Historia tego posiłku sięga czasów Napoleona
Najpierw Jezus, później masa! Ten ksiądz budzi respekt nie tylko na plebanii
Nazywane jest wielkanocnym drzewem. Spotkamy je w polskich parkach
Co robił wiceprezydent USA u papieża w Wielkanoc? Kulisy spotkania
Wielkanoc bez zajączków? Ich przyszłość już raz wisiała na włosku
1 mln wyświetleń. Dramatyczne zdarzenie w Rudzie Śląskiej
Wielkanoc bez rozejmu. Zachód wzywa Rosję do pokoju
Makabryczne odkrycie w Zakopanem. Policja wydała komunikat
Była 10:45. Kamera uwieczniła, co działo się w Kołobrzegu
Wakacje nad Bałtykiem droższe niż zagranicą? Szokujące ceny
Wielkanoc na płótnie. Wiosna, motyle i pasikonik
Miesiąc urodzenia wpływa na IQ? Zaskakujące wyniki badań
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić