Nie żyje Ali Ahmed Aslam, twórca legendarnego przepisu
Zmarł Ali Ahmed Aslam, który jest uważany za twórcę legendarnego przepisu na kurczaka tikka masala. Szef kuchni pochodził z Pakistanu, ale całe życie mieszkał w Glasgow. Miał 77 lat.
Ali Ahmeda Aslama zmarł 19 grudnia. Informację o tym przekazano na Facebooku restauracji Shish Mahal w Glasgow. Ali Aslam był jej właścicielem.
Zmarł twórca przepisu na kurczaka tikka masala
Pan Ali zmarł dziś rano… Wszyscy jesteśmy całkowicie zdruzgotani i ze złamanym sercem. Restauracja będzie zamknięta przez najbliższe 48 godzin - zapisano w poście.
Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala. To danie uchodzi za najpopularniejsze z kuchni indyjskiej i jest znane na całym świecie. Aslam powiedział, że wymyślił ten przepis w połowie lat 70, kiedy jeden z jego klientów poskarżył się, że jego tradycyjny kurczak tikka jest zbyt suchy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oszustwa noclegowe. Na co zwrócić uwagę, by nie paść ofiarą krętaczy?
Czytaj także: Jarosław Kaczyński trafił do szpitala. Podano szczegóły
Szef kuchni miał następnego dnia dodał do kurczaka tikka, pomidory i śmietanę. Media podkreślają, że nie można zweryfikować tej historii. Autorstwo receptury przypisuje sobie wielu restauratorów i trudno jest określić dokładne pochodzenie kurczaka tikka masala.
Czytaj także: Nie żyje Ronnie Hillman. Miał 31 lat
W 2009 roku polityk z Glasgow prowadził kampanię na rzecz przyznania kurczakowi tikka masala statusu chronionego dziedzictwa miasta. Wniosek został jednak odrzucony po tym, jak wiele kilka innych lokali z całej Wielkiej Brytanii zgłosiło roszczenia do dania. Wiele osób uważa, że tikka masala pochodzi z Azji Południowej. Monish Gurjal, szef popularnej indyjskiej sieci restauracji Moti Mahal, twierdzi, że jego dziadek był pierwszy i podawał kurczaki tikka masala już w 1947 roku.
Czytaj także: Nie żyje Murakami. Był nominowany do Oscara
Aslam pochodził z Pakistanu. Jako mały chłopiec przybył do Glasgow w Szkocji. Od zawsze pasjonował się gotowaniem, a 1964 otworzył swoją restaurację Shish Mahal, która nadal działa i cieszy się ogromną popularnością.