Pilne oświadczenie Andrzeja Dudy. Chce odszkodowania od Izraela

W czwartek (4 kwietnia) w Pałacu Prezydenckim Prezydent RP Andrzej Duda wygłosił oświadczenie. Czego dotyczyło?

Pilne oświadczenie Andrzeja Dudy. Chce odszkodowania od Izraela
Pilne oświadczenie Andrzeja Dudy. Chce odszkodowania od Izraela (PAP, PAP/Marcin Obara)

Kancelaria Prezydenta RP poinformowała w czwartkowy poranek, że prezydent Andrzej Duda wygłosi przed południem oświadczenie. Dotyczyło ono 75. rocznicy podpisania Paktu Północnoatlantyckiego oraz śmierci Damiana Sobóla, który był jednym z wolontariuszy organizacji humanitarnej World Central Kitchen.

Polak zginął w tragicznych okolicznościach w Strefie Gazy. Pojazd, którym jechał wolontariusz, został trafiony pociskiem wystrzelonym przez Siły Zbrojne Izraela. Niestety, w wyniku zdarzenia zginęło siedmioro wolontariuszy.

Ambasador Izraela w Polsce Yacov Liwne zastrzegał, że atak był pomyłką i doszło do niego wskutek nieprawidłowej identyfikacji. Według niego, takie rzeczy zdarzają się armii, która prowadzi działania wojskowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo