Powrót Finału WOŚP do TVP? Jednoznaczne stanowisko Owsiaka

Od 2017 r. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy emitowany jest w TVN. Wcześniej partnerem i gospodarza tego wydarzenia było TVP. Czy możliwy jest powrót Finału WOŚP do Telewizji Polskiej? Głos w sprawie zabrał Jerzy Owsiak.

Powrót Finału WOŚP do TVP? Jednoznaczne stanowisko Owsiaka
Możliwy jest powrót Finału WOŚP do TVP? Jednoznaczne stanowisko Owsiaka (Facebook, Jurek Owsiak)

Pierwszy finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy odbył się 3 stycznia 1993 r. w gmachu Telewizji Polskiej przy ul. Woronicza.

Zbierano wówczas pieniądze na pomoc w leczeniu chorób serca u najmłodszych. Dzięki życzliwości Polaków zgromadzono 2 422 465 zł.

Ogromny sukces zbiórki zachęcił organizatorów do założenia fundacji. Została ona zarejestrowana dwa miesiące później m.in. przez Jerzego Owsiaka, jego żonę Lidię Niedźwiedzką-Owsiak i kardiochirurga dziecięcego Bohdana Maruszewskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ładocha o wyborach: "To coś magicznego. Nawet się ubieramy specjalnie na wybory"
Wszystko zaczęło się zupełnie przypadkiem. Chodziło o zakup sprzętu dla Warszawskiego Centrum Zdrowia Dziecka. W szpitalu zepsuło się jedno z urządzeń - wspominał jakiś czas temu Jerzy Owsiak.

- W telewizji o całej sprawie mówili Bohdan Maruszewski i Piotr Burczyński. Prowadziłem wtedy audycję w radiowej Trójce, na antenie rzuciłem hasło, że dobrze byłoby, gdyby udało się pomóc. Nikt nie przypuszczał, że ludzie zaczną wysyłać do radia pieniądze w kopertach. Tak ruszyła lawina ofiarności. Potem zaprosiliśmy do radia lekarzy - dodał.

Finał WOŚP w TVP

Przez długi czas Finał WOŚP emitowany był w Telewizji Polskiej. Jednak, kiedy prezesem TVP został Jacek Kurski, polska telewizja publiczna przestała angażować się i transmitować wydarzenie.

Od 2017 r. partnerem i gospodarzem Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jest TVN.

Możliwy jest powrót Finału WOŚP do TVP? Jednoznaczne stanowisko Owsiaka

W sobotę 21 października Jerzy Owsiak za pośrednictwem mediów społecznościowych zdradził, czy możliwy jest powrót Finału do TVP. Jego odpowiedź jest jasna i klarowna.

Ogromna ilość pytań w naszą stronę, czy jest możliwość, aby TVP znowu związać z Finałem, a nawet, czy jest możliwy powrót Finału do TVP. Staramy się odpowiadać indywidualnie, a teraz odpowiem gromadnie - napisał na swoim Facebooku Jerzy Owsiak.

- Nie, dopóki TVP nie przeprosi nas wszystkich - Polaków - za to nieprawdopodobne szczucie nas na siebie, za te kłamstwa i podłość dziennikarską. To tyle w tej sprawie - podkreślił.

Głos internautów

Swoje zdanie w komentarzach pod postem wyrazili również internauci. W większości popierają oni stanowisko Jerzego Owsiaka.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: NJA