Protesty nic nie dały. Polański znowu objął ważne stanowisko

Roman Polański kolejny raz został członkiem władz reprezentacyjnych Francuskiej Akademii Filmowej. Nie poskutkowały protesty organizacji feministycznych i rodzinnych przeciwko jego kandydaturze.

Protesty nic nie dały. Polański znowu objął ważne stanowisko
Roman Polański (East News)

Roman Polański triumfuje. Sławny polski reżyser kolejny raz objął funkcję członka władz reprezentacyjnych Francuskiej Akademii Filmowej. Stało się to pomimo wielu sprzeciwów ze strony organizacji feministycznych i rodzinnych. Były związane z rosnącą liczbą oskarżeń o gwałt pojawiającą się w mediach.

Akademia precyzuje, że Polański nie został wybrany na drodze klasycznego głosowania. Filmowiec zwrócił się z prośbą, o ponowne zostanie jej członkiem. Jest to największy honor przysługujący tylko największym filmowcom. Francuska Akademia Filmowa organizuje ceremonię wręczenia Cezarów - jednych z najważniejszych statuetek w świecie filmu.

Członkostwo Polańskiego nie zostało również zawieszone. Stało się tak wbrew wcześniejszym doniesieniom. Według francuskiej prasy związek filmowców nie zebrał się w tej sprawie w związku z pandemią koronawirusa. Komentatorzy przypuszczają, że decyzja Akademii może wywołać ogromną falę protestów ze strony feministek.